Sindikati dižu tužbe protiv Vlade zbog »krađe« božićnice

POČELA PRAVNA BITKA ZA OČUVANJE PRAVA NA BOŽIĆNU NOVČANU NAGRADU DEFINIRANU KOLEKTIVNIM UGOVORIMA

Povrat božićnice može se ostvariti jedino uz dragovoljan pristanak radnika. Tužbe će biti podignute i zbog rezanja božićnica na pola iznosa

(NOVI LIST) ZAGREB – Republički odbor Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi jučer je donio odluku o pokretanju dva različita spora protiv poslodavca, odnosno tužbu zbog kršenja kolektivnog ugovora nakon što je Vlada donijela odluku kojim se božićnica u državnim i javnim službama limitira na 625 kuna, pola ugovorenog iznosa.

Odluka Vlade ne može poništiti odredbe kolektivnog ugovora, pa sindikat poziva sve članove na »građansku hrabrost«, jer je riječ o pravu koje se utužuje pojedinačno. Bude li pritisaka na radnike u zdravstvu kojima je isplaćena božićnica u punom iznosu da vrate dio sredstava, i to će izazvati tužbe.

Poslodavac ne može na plaći u siječnju oduzeti radnicima 625 kuna, jer je to nezakonito i predstavljalo bi krađu. U tom slučaju, radnici će utuživati neisplaćeni dio plaće.

– To je krađa. Kao da vam netko iz novčanika otuđi novac, veli Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. Prema njenim informacijama, u dijelu zdravstvenih ustanova ravnatelji imaju plan izdati rješenja radnicima kojima ih obvezuju na povrat pola isplaćene božićnice.

– Zbog toga ćemo tužiti poslodavce za krivično djelo krađe, veli Avberšek. Ističe pritom, da se eventualni povrat božićnice može ostvariti jedino uz dragovoljan pristanak radnika. No, kako je 1.250 kuna koliko je dobilo 12-tak tisuća zaposlenih u zdravstvu iznos utvrđen kolektivnim ugovorom, nema nikakvog razloga da radnici pola tog iznosa vraćaju. Osim u dijelu zdravstva, božićnica u punom iznosu isplaćena je i na većini fakulteta u zemlji. Međutim, Nezavisni sindikat znanosti neće žuriti s pravnim postupcima, jer ima dovoljno vremena.