Obavijest sindikalnim povjerenicima

Broj : 117

Zagreb, 21. 12. 2009.

Sindikalnim povjerenicima

Poštovani,

Vlada RH je , kao što je poznato, u četvrtak 17.12., donijela Odluku da se nagrada za božićne blagdane – božićnica državnim i službenicima i namještenicima u javnim službama, isplati u prosincu u iznosu od 625,00 kuna neto. To je polovina iznosa od 1250,00 kuna, koji je trebao biti isplaćen . Vlada također traži da svi korisnici sredstava državnog proračuna koji su isplatili božićnice u iznosu većem od 625,00 kuna svoje odluke usklade s Odlukom Vlade.
Stav Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, kao i ostalih sindikata državnih i javnih službi poznat je. Vlada nije smjela donijeti jednostranu odluku i time derogirati odredbe važećeg Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama .Također nije smjela tražiti da poslodavci ( nije čak ni jasno na koji bi to način mogli i smjeli ) izvrše povrat više isplaćenih sredstava za božićnicu – dio ustanova u zdravstvu, socijalnoj skrbi – domova za starije i nemoćne i znanosti isplatili su božićnicu u iznosu od 1250,00 kuna.
Kako je još uvijek moguće da poslodavci u ustanovama zdravstva i socijalne skrbi isplate božićnicu do kraja ove godine u punom iznosu ( makar i u dva dijela u mjesecu prosincu ) molimo da nas obavijestite o slijedećem :

  1. Obavijest odmah !! – Oni kojima je isplaćena božićnica sa naznakom o kojem se iznosu radi.
  2. Obavijest čim se izvrši isplata !! – bilo 625,00 ili 1250,00 za ustanovu koja će tek isplatiti božićnicu.
  3. Obavijest o eventualnoj isplati drugog dijela božićnice ( iza Božića a najkasnije do 31. 12. ove godine)- čim se izvrši isplata.

Radnike kojima je isplaćena božićnica u iznosu većem od 625,00 kuna treba upozoriti da slučajno ne pristanu na dobrovoljno vraćanje dijela isplaćene božićnice.

Za vrijeme dok ne prikupimo informacije iz svih ustanova , pripremiti ćemo potrebnu dokumentaciju za pokretanje sudskog postupka – tužbe i ovrhe po sudskoj presudi koje će putem Sindikata besplatno moći podnijeti svaki oštećeni član Sindikata.

Poštovani suradnici,

Molimo da s najvećom ozbiljnošću i pravovremeno obavite ovaj zadatak kako bi Sindikatu omogućili da na vrijeme izvrši sve potrebne radnje a oštećenim radnicima članovima Sindikata omogućili da mogu podnijeti tužbu- ili za neisplaćeni dio božićnice manji od 1250,00 ili za eventualno oduzeti, bez pristanka radnika, dio božićnice isplaćene u iznosu većem od 625,00 kuna.

Obavijesti dostavljajte na fax Samostalnog sindikata
broj 01 / 46 55 631

Zahvaljujem na suradnji , uz srdačan pozdrav

Predsjednica sindikata:
Spomenka Avberšek