Vlada prijeti, a sindikati strahuju od kašnjenja plaća

PREMIJERKA UPOZORAVA SINDIKATE DA BI TUŽBA ZBOG PREPOLOVLJENIH BOŽIĆNICA BILA PREVELIK UDARAC ZA PRORAČUN

Izbore li se sindikati državnih i javnih službi sudskim putem za poštivanje kolektivnog ugovora, u idućoj bi godini isplata plaća bila upitna

(NOVI LIST) ZAGREB – Vlada u idućoj godini namjerava otvoriti ozbiljne razgovore sa sindikatima državnih i javnih službi kako bi izmjenama kolektivnih ugovora smanjila proračunska izdvajanja za 240 tisuća radnika koje plaća.

Da će u tome biti oštar igrač Vlada je jasno pokazala na ovogodišnjoj isplati božićnica koje je odlukom prepolovila kršeći tako odredbe važećeg kolektivnog ugovora. I još ide korak dalje, pa predsjednica Vlade Jadranka Kosor sindikatima preporuča, odnosno neizravno prijeti, kako ne bi bilo pametno da tuže poslodavca zbog kršenja kolektivnog ugovora. Izbore li se sudskim putem za poštivanje potpisanog ugovora, a to bi trebalo biti neupitno, sudski troškovi i povrat božićnice bit će prevelik udarac za proračun.

Pa predsjednica Vlade sindikatima poručuje kako bi u tom slučaju isplata plaća već u idućoj godini bila upitna.

Ako bi sudstvo reagiralo brzo i već u idućoj godini odgovorilo na tužbe radnika, troškovi proračuna ne bi trebali biti toliki da ugroze isplate plaća. Kako se procjenjuje, zajedno s kamatama i sudskim troškovima, dug od 152 milijuna kuna narastao bi na nešto više od 300 milijuna. Dosadašnjih godina i daleko više otplate dugova po sličnim tužbama, nisu ugrozile državni proračun, pa tako ni isplatu plaća.

Strah od toga da plaće i mirovine neće biti isplaćene na vrijeme ili da za njih neće uopće biti dovoljno novca bio je najjači u prva tri mjeseca ove godine i to zbog lošijih poreznih prihoda. Iako je država na porezima u prva tri mjeseca ubirala i do 20 posto manje novca nego u 2008. godini ministar financija Ivan Šuker tvrdio je da problema u isplati plaća i mirovina neće biti. Tako je i bilo do početka srpnja, Ipak, u srpnju je i sam priznao da država mora uvesti krizni porez i povećati stopu PDV-a na 23 posto ukoliko želi na vrijeme ispuniti sve svoje obveze.

Iz njegovog ministarstva i dalje stižu poruke da problema u isplati mirovina, plaća, dječjeg doplatka i porodiljnih naknada neće biti ni u sljedećoj godini, pa tako ni u prvom tromjesječju koje je tradicionalno najlošije po prikupljanju poreznih prihoda. Početkom ove godine, to je zbog krize bilo još izraženije ali je država nedostatak novca pokrivala kratkoročnim pozajmicama kod domaćih banaka, odnosno trezorskim zapisima čiji je rok otplate od tri mjeseca do godinu dana.

Bilo je to nužno jer je u prvom tromjesječju država na poreznim prihodima skupila čak tri milijarde kuna manje nego u isto vrijeme 2008. godine dok su ukupni prihodi proračuna bili za 1,5 milijardu kuna manji. Istovremeno su izdaci za plaće i mirovine rasli i za njih je u tri mjeseca trebalo isplatiti oko 16 milijardi kuna što je 2,5 milijardi kuna više nego što je država skupila na svim porezima. Osim toga, nije se mogao izbjeći ni trošak zdravstvenog sustava od najmanje sedam milijardi kuna, dječjih doplataka od pola milijarde kuna te troškovi isplate porodiljnih naknada i socijalnih pomoći. Od istih troškova država neće pobjeći ni iduće godine, pa joj prihod od 26 milijardi kuna koliki je bio u prvom tromjesječju ove godine, neće dostajati da pokrije te troškove. Uz to, država mora plaćati kamate kao i materijalne troškove poput režijskih troškova. Jasno je da će i iduće godine, kako ne bi bila upitna isplata plaća, mirovina i ostalih davanja građanima iz proračuna, država morati posegnuti za kratkoročnim zaduženjima kod domaćih banaka dok se proračun prema polovici godine ne počne bolje puniti. Od toga ne bježe ni u ministarstvu financija te ističu da je bitno, da kao i ove godine, na vrijeme unatoč svim crnim prognozama isplate plaće i mirovine. No, s obzirom na situaciju, i najave da će iduća godina biti još teža za domaće gospodarstvo, sindikati pomalo strepe od onog što će se iduće godine događati.

– Da bi bilo bolje u budućnost, sadašnjost treba biti dobra. A ona nije dobra, veli , predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. Ona izražava bojazan kako bi se moglo dogoditi da plaće i mirovine kasne, ili da se plaće isplate u dva dijela. No, i ona i drugi sindikalci koji su proteklih tjedana razgovarali s članovima Vlade zbog ovogodišnjih božićnica, ponavlja kako je Vladino ponavljanje da će iduća godina biti teža, mogući pritisak na sindikate s kojima se žele otvoriti razgovori o neisplati božićnica i regresa u idućoj godini, ali i rezanja troškova prijevoza.
Gabrijela GALIĆ, Jagoda MARIĆ