Avberšek: Laž im je postala pravilo igre

SINDIKATI

Možda je Vlada odmah htjela provesti dva ili tri referenduma pa su o tome pričali – ciničan je bio Damir Jakuš

autor: Romana Kovačević Barišić

(VEČERNJI LIST) Za referendum o ulasku u EU proračunskim je prijedlogom za sljedeću godinu predviđeno 50 milijuna kuna. Nije li Vlada sindikate i javnost uvjeravala da bi referendum o Zakonu o radu stajao znatno više, 170 milijuna kuna?

O tome će sindikalci danas razgovarati s ministrom financija Ivanom Šukerom, koji će im predstaviti prijedlog proračuna.

– Oni tvrde da će dio novca na toj stavci ostati iz ove godine, jer se ti troškovi prenose iz godine u godinu, ali pitat ćemo ih za to – kaže Vilim Ribić, šef Matice hrvatskih sindikata.

Mnogo je oštrija Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

– Nisu govorili istinu. Laž je postala pravilo igre – zaključila je, ocijenivši i da je posljedica takva ponašanja silno nepovjerenje pa se ni onom što ima smisla vjerovati – ne vjeruje. – U takvoj je situaciji zemlja vrlo poljuljana i pitanje je kako vratiti povjerenje, kaže.

Damir Jakuš podsjeća kako su sindikati govorili da bi referendum stajao oko 50 milijuna kuna, kao predsjednički izbori u dva kruga, a da je Vladino napuhivanje troškova bio pritisak na javnost.

– Možda je Vlada mislila odmah raspisati dva, tri referenduma pa su o tim troškovima govorili – ciničan je Jakuš.