Sindikati isti kao ministar Popijač

(NOVI LIST) miniVIEW SPOMENKA AVBERŠEK, PREDSJEDNICA SAMOSTALNOG SINDIKATA ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI

O isprici građanima koji su potpisali sindikalnu peticiju:

– Ispričala sam se jer su građani izigrani. Oni su svoj potpis dali za posve drugo pitanje koje je obvezivalo ne samo ovu, nego i svaku buduću Vladu da za izmjene Zakona o radu mora prethodno tražiti suglasnost građana na referendumu. Nismo građane pitali trebali li mijenjati Ustav niti smo ih pitali o radnim sudovima i kolektivnim ugovorima. Građani su jako ljuti, osobno sam čula mnoge kako govore da su sindikalisti prodane duše i kako im poručuju: Sram vas bilo! Pitam se kakva je sad razlika između nas, sindikata, i ministra Popijača koji je tvrdio kako građani ne znaju što potpisuju.

O sporazumu Vlade i sindikalnih čelnika:

– Sporazum je dobar, ali to je posve druga stvar od one za koju je 717 tisuća građana dalo potpise. Taj je sporazum dio onoga što sindikati moraju kontinuirano raditi. Kad su sindikalni čelnici odlazili na pregovore u Vladu, nisam znala da će razgovarati o takvom sporazumu. I za referendum o ustavnim promjenama trebali smo organizirati prikupljanje potpisa građana.

O postupcima sindikalnih čelnika nakon uspjeha peticije:

– Nakon što smo dobili »jack pot« – 717 tisuća potpisa, znali smo da će se Vlada dignuti na četiri noge kako bi spriječila referendum te smo odmah u rujnu trebali krenuti s akcijama, prije nego što je Ustavni sud donio odluku. Zakasnili smo tri mjeseca.

V. ROLLER