Sindikati u zdravstvu zaratili zbog božićnica

TVRDI STAV ČELNIKA HLS-a NALJUTIO PREDSJEDNICU SAMOSTALNOG SINDIKATA ZDRAVSTVA

(NOVI LIST) ZAGREB Pat-pozicija oko (ne)isplate božićnice djelatnicima u zdravstvu traje i dalje, zbog upornog odbijanja Ivice Babića, šefa Hrvatskog liječničkog sindikata, da potpiše aneks 4. kolektivnog ugovora kojim bi se u ime članstva odrekao ovogodišnje božićnice u korist nezaposlenih.

Ministar zdravstva Darko Milinović, kako se neslužbeno doznaje, u slučaju da Babić ne potpiše sporni aneks do 31. prosinca, namjerava sugerirati ravnateljima bolnica i drugih zdravstvenih ustanova da ne isplate božićnice. To će, međutim, povući za sobom sudske tužbe, jer će 71.000 zaposlenih u zdravstvu imati puno pravo na božićnicu.
– Ako me nazove neka medicinska sestra kojoj ravnatelj nije isplatio božićnicu, morat ću je uputiti da tuži poslodavca, a tu će tužbu sigurno dobiti – kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva.
Zbog Babićevog tvrdog stava, koji povlači za sobom isplatu božićnice za kompletni sustav zdravstva, Samostalni sindikat zdravstva tražit će donošenje novog protokola pregovaranja po kojem bi odlučivala većina, i spriječile se ovakve pat-pozicije, ili pak isključenje Ivice Babića iz pregovaračkog tima za zdravstvo.
– Tražit ćemo od svoje središnjice, a onda i od Vladinog ureda za socijalno partnerstvo da Babića isključi iz pregovaračkog odbora jer nije pregovarao u dobroj vjeri – najavljuje Avberšek.
LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ