Povjerenstvo GSV-a donijelo mišljenje o pregovorima i sklapanju kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i socijalnog osiguranja

Povjerenstvo za zakonodavstvo, kolektivne pregovore i zaštitu prava

Sukladno članku 39. Poslovnika o radu Gospodarsko -socijalnog vijeća i njegovih radnih tijela, a u vezi članka 30. Poslovnika, Povjerenstvo za zakonodavstvo, kolektivne pregovore i zaštitu prava na 11. sjednici održanoj 23. studenoga 2011. godine razmatralo je; „Postupak pregovaranja i sklapanje kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.“

Na osnovi rasprave i izjašnjavanja pojedinih članova Povjerenstva utvrđeno je sljedeće

MIŠLJENJE

  1. Članovi Povjerenstva za zakonodavstvo, kolektivne pregovore i zaštitu prava primili su na znanje informacije o postupku pregovaranja i sklapanju kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.
  2. Članovi Povjerenstva za zakonodavstvo, kolektivne pregovore i zaštitu prava su na temelju iznesenih i njima dostupnih informacija mišljenja, da su postupak pregovaranja i sklapanje kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja vođeni sukladno važećem Zakonu o radu.

IZDVOJENO MIŠLJENJE

SSSH se protivi vođenju postupka pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora kako je to provedeno u postupku sklapanja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, dapače, način na koji je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi za 18 otvorenih članaka „primijenilo“ pojedinačne konzultacije s manjim sindikatima umjesto da pregovore za novi kolektivni ugovor vodi i završi pregovarački odbor – držimo opasnim presedanom.

Činjenica je da u ovom postupku: nije bio formiran pregovarački odbor sindikata i da nisu provedeni neposredni pregovori, već je umjesto njih Vlada RH – Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pregovaralo s nepostojećim pregovaračkim odborom, provodilo postupak pojedinačnih konzultacija s manjinskim i strukovnim sindikatima i parafirao tako postignuti dogovor, te objavio Kolektivni ugovor u Narodnim novinama br. 126/2011 od 09.11.2011. godine. Ovo ukazuje da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nije u dobroj vjeri provelo postupak kolektivnog pregovaranja pri čemu je došlo do povrede zakonskih odredbi o kolektivnom pregovaranju i odboru sindikata za kolektivne pregovore i do povrede odredbi Konvencija 98. MOR-a o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje i Konvencije 87. MOR-a o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje.

Hrvatska praksa sudjelovanja u pregovorima strukovnih sindikata nije primjerena nizu zemalja EU u kojima struke imaju svoje udruge i komore, ali za kolektivni ugovor djelatnosti pregovaraju samo sindikati djelatnosti (kako ne bi došlo do majorizacije pojedine struke nad ostalima u djelatnosti). SSSH ovakvo postupanje drži protivnim ciljevima tripartitnog socijalnog dijaloga kojeg RH zagovara i promovira.

Koordinatorica Povjerenstva
Admira Ribičić, v.r.

Mišljenje Povjerenstva u PDF formatu