Spomenka Avberšek: “Zadarska bolnica primila je 182 zaposlenika bez javnog natječaja”

Sindikati upozoravaju

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, jednom je, kao primjer bolnice gubitaša, navela zadarsku Opću bolnicu koja, kako ona tvrdi, posluje s minusom, a zapošljava ljude “prema boji očiju”.

(ZNET) Inače, zadarska je bolnica, u prvom polugodištu 2011., ostvarila minusa od pet milijuna kuna, dok je ukupan minus bolnice 57 milijuna kuna. Ravnatelj Dario Nakić u medijima je nerijetko tvrdio kako mjesečni limit od 16 milijuna kuna, koliko zadarska bolnica dobije iz Državnog proračuna, nije dovoljan za pokrivanje troškova bolnice.

– Imala sam borbu sa zadarskom bolnicom. Zaposlenici nisu ništa krivi. Imala sam argumentirani sukob sa ravnateljem i upravnim vijećem bolnice, ističe Avberšek i dodaje kako je u zadarsku Opću bolnicu bila poslana inspekcija iz HZZO-a i inspekcija iz Ministarstva zdravstva.

– Sve što sam ja navela inspekcije su tamo zatekle. Da tamo nešto nije u redu i da se dobro ne raspolaže našim sredstvima ustvrdila je i inspekcija koja je poslana iz Splita.
Zadarska bolnica je, kaže Spomenka Avberšek, zapošljavala ljude bez javnih natječaja, iako je propisano zakonom još iz vremena ministra Ljubičića, da se za svako novo zapošljavanje treba dobiti zeleno svjetlo ministarstva.

– Ta bolnica je 182 zaposlenika primila bez javnog natječaja, po babi, stričevima i ne znam sve kakvim kriterijima. Tada je resorni ministar opet poslao nalog svim bolnicama da to ne mogu raditi iako je već zakonom bilo propisano da ne mogu, optužuje Avberšek dodajući kako govori argumentirano.

– Najodgovorniji je ministar zdravstva koji se ne može vaditi kako on ne može utjecati na red, rad i odgovornost. Ne govorim o neradu i neodgovornosti radnika nego ravnatelja i upravnog vijeća bolnice. Došle su neke kazne koje je ravnatelj plaćao iz limita. Sindikalist mora pitati zašto se to dogodilo. Možda kada bi ravnatelj plaćao iz svog džepa za nešto što se ne bi smjelo raditi onda se to ne bi ni radilo, ističe Avberšek koju kako kaže nitko nikada nije demantirao, a Zadar je ističe samo jedan primjer kakvih ima koliko hoćete.

– U sustavu zdravstva, samo kada bi se poštovali zakoni koje je donijela Vlada, moglo bi se uštedjeti milijardu i pol kuna. Nakić nije jedini ima takvih kao on koliko hoćete. Svaki put kada su mu se nešto našlo i dokazalo on se inatio. Mi bi se kao sindikat trebali baviti radnicima, a ne time kako cure naši novci. Sve što se radi u jednom sustavu mora biti usmjereno prema građanima, dodaje Spomenka Avberšek koja misli kako će novi ministar, ako to bude Rajko Ostojić, uvesti u zdravstvo red, rad i odgovornost i promijeniti stanje u zdravstvu.

– To je čovjek koji dolazi iz velikog sustava KBC-a Zagreb, on je praktičar i pozna sustav. On zna da se neke stvari moraju postaviti na svoje mjesto jer u ovoj silnoj besparici morati će se voditi računa o svakoj lipi. U zdravstvo se mora uvesti red, radi o odgovornost i mislim da će on to napraviti, kazala je za kraj Spomenka Avberšek.