Abveršek: ‘Kolektivni ugovor ne može biti prćija dijela sindikata. Ako plaće padnu 10%, oni su za to krivi’

PREGOVORI SINDIKATA S VLADOM

Spomenka Abveršek optužila je Vilima Ribića i ostale sindikalne vođe da opstruiraju pregovore s Vladom

(JUTARNJI LIST) ZAGREB – Čelnici dijela sindikata javnih službi istaknuli su danas, uoči novog kruga pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne služb e, da su spremni nastaviti pregovore do dogovora i potpisivanja novog TKU-a jer na taj način brane plaće svojih članova.

Spremni smo pristati na privremeno odricanje od nekih materijalnih prava kako bi sačuvali TKU, koji prestaje važiti nakon što 19. prosinca istekne otkazni rok. TKU je pravo 180.000 zaposlenih u javnim službama i ne može biti “prćija” dijela sindikata javnih službi koji samo glume da pregovaraju a zapravo opstruiraju pregovore s Vladom, ustvrdila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

Pritom je ciljala na četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata, koji su jučer organizirali jednodnevni štrajk, a zbog čijeg bi odbijanja Vladinog prijedloga TKU-a zaposleni u prosvjeti, zdravstvu, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi mogli ostati bez mnogih prava.

Druga je mogućnost da Vlada, kako je najavljivala, zbog opstrukcije dijela sindikata ne uspije ostvariti željene uštede na materijalnim pravima pa zbog toga svima u javnim službama smanji koeficijent za plaće za 10 posto.

Ako se dogodi da zaposlenima u javnim službama koeficijent padne za 10 posto, to će se dogoditi zahvaljujući Vilimu Ribiću (Sindikat znanosti i visokog obrazovanja), Zvonimiru Laktašiću (Sindikat hrvatskih učitelja), Branimiru Mihalincu (Nezavisni sindikat srednjih škola) i Anici Prašnjak (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara), rekla je Avberšek.

Dodala je kako se zasad ne može govoriti o smanjenju plaća jer nikome nije uzeta ni lipa, osim što su zaposleni u osnovnim i srednjim školama izgubili dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, jer je uredba koja je to regulirala prestala važiti. No, oni ni to nisu trebali izgubiti jer je Vlada bila spremna legalizirati taj dodatak da su pristali na izmjene TKU-a.

Željko Stipić iz Hrvatskog školskog sindikata Preporod najavio je da će njegov sindikat prije eventualnog potpisivanja TKU-a provesti referendum među članstvom. Ostali sindikalni čelnici imaju mandat svojih sindikata za potpis pod novim TKU-om no, kako su najavili, neće ga potpisati danas već, ako se postigne dogovor, na idućem krugu pregovora.

Abveršek: Čestitamo na štrajku, no sad prestanite s uvredama

Sedam sindikata koji su spremni pristati na vladine rezove na konferenciji za novinare, čestitali su kolegama iz Matice kao i sindikatu Preporod na uspješno organiziranom štrajku.

(Dnevnik.hr) Kolegama su poručili kako je sada vrijeme da prestanu s uvredama za vrijeme pregovora i krenu u borbu za očuvanje temeljnog kolektivnog ugovora. Poručili su i kako se ni njihovim članovima ne sviđaju odricanja, ali da će se radije kratkoročno odreći božićnica i regresa nego da im se dugotrajno smanji osnovica plaće.

“Kao sindikalac, na kraju, ipak ću čestitati našim kolegama na uspješno pripremljenom štrajku Želim poručiti našim kolegama da sada svu svoju energiju ulože u pregovore”, rekla je Jadranka Ivezić iz Sindikata djelatnika u socijalnoj skrbi. Spomenka Abveršek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi rekla je da radnici u javnim službama neće imati TKU ako ga oni ne uspiju ispregovarati. ‘Pozivam kolege da to shvate ozbiljno’, dodala je.

SPREMNA NA ODRICANJE
Avberšek prozvala kolege: Bitno je spasiti TKU

Rok je za potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora 19. prosinca i pozivamo kolege da se za njega izborimo, iznijeli su čelnici sindikata

Piše: Romana Kovačević Barišić

(VEČERNJI LIST) – Padne li koeficijent za plaće u javnim službama za deset posto po uredbi Vlade, bit će to zahvaljujući Vilimu Ribiću, Zvonimiru Laktašiću, Branimiru Mihalincu i Anici Prašnjak – prozvala je kolege danas Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Rok je za potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora 19. prosinca i pozivamo kolege da se za njega izborimo, iznijeli su čelnici sindikata koji pristaju na Vladin prijedlog restrikcija u TKU, odnosno odriču se božićnice, regresa, dijela jubilarnih nagrada te prihvaćaju smanjivanje dnevnica i redefiniranje troškova prijevoza.

Jadranka Ivezić iz sindikata socijalne skrbi podsjetila je da su javne službe prije tri godine ostale bez šest posto osnovice, božićnice i “cipelarine” pa nije bilo štrajkova, a Avberšek ističe da su spremni na privremena odricanja i da je bitno spasiti TKU, a potom će se pojedinačno boriti za granske kolektivne ugovore.