Avberšek: Sindikati Matice krivi ako pregovori ne uspiju

PREGOVORI: VLADA I DIO SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI USPJELI DOĆI BLIZU DOGOVORA O TKU

TKU je pravo 180.000 zaposlenih u javnim službama i ne može biti »prćija« dijela sindikata javnih službi koji samo glume da pregovaraju a zapravo opstruiraju pregovore s Vladom, kazala je Spomenka Avberšek

Gabrijela GALIĆ

(NOVI LIST) ZAGREB » Sindikati javnih službi i Vlada u utorak nastavljaju pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), a tijekom ponedjeljka trebali bi razmijeniti »amandmane«. To znači da će barem s dijelom sindikata Vlada uspjeti približiti stavove prije svega oko načina plaćanja prijevoza. Za većinu sindikakta javnih službi to je čini se najproblematičniji dio pregovora, a nakon jučerašnjih pregovora čini se da su blizu dogovora s Vladom.

S druge strane, četiri sindikata Matice hrvatskih sindikata i dalje traže da se u TKU ugradi odredba prema kojoj bi se jednom kada bude bolje sve sada uzeto radnicima vratilo. Kao niti u srpnju, Vlada ni danas ne pristaje na takvo stvaranje obveza u budućnosti.

– Žao nam je da su neki sindikati u pregovore ušli »s figom u džepu« i s ciljem da pregovori o TKU-u traju što duže kako bismo došli u situaciju da moramo isplatiti božićnicu za ovu godinu, poručio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava nakon jučerašnjih petosatnih razgovora sa sindikatima.

Poziv na razum

Poručio je kako je cilj imati TKU u javnim službama, te da će Vlada u slučaju produljenja pregovora »na neprihvatljivu vremensku distancu« iskoristiti sve zakonske mogućnosti da ostvari predviđene proračunske uštede. Jasno je ponovio kako će planirane uštede Vlada provesti. No, istaknuo je i kako niti Vlada ne bi bila sretna da TKU za javne službe potpiše samo jedan sindikat.

– Bez TKU-a svi smo gubitnici. Svjesni smo stanja u državi i zainteresirani za očuvanje TKU-a, bez kojega gube svi zaposleni u javnim službama, veli Ivica Babić, predsjednik Sindikata liječnika koji je zaiteresiran da se taj dokument dogovori i potpiše. I on navodi kako je na mjera »pojedinih sudionika« bila dovesti pregovore pred kraj otkaznog roka TKU-a kako se ne bi stigli uskladiti granski kolektivni ugovori čime bi poslodavac imao obavezu isplate božićnice u ovoj godini. Sinoć je Babić sve sudionike pregovora pozivao na razum, odnosno »da racio prevlada«.

– Pozivam sindikate Matice da razmisle i pristupe TKU-u. Pozivam i vladu da razmisli o povratku Uredbe o dodacioma u obrazovanju, poručio je Babić objašnjavajući kako bi to možda bio korak prema dogovoru sa svim sindikatima. No, Mrsić je ponovio da u postupku mirenja sa sindikatima Matice Vlada nije dobila pozitivna prava.

Otvorena prozivka

Šest sindikata, čini se, spremno je potpisati TKU kojim će se privremeno odreći božićnice i regresa, pristati na smanjenje jubilarnih nagrada i dnevnica te drukčije regulirati naknadu za prijevoz. Četiri sindikata Matice i dalje odbija novi TKU bez zaštitnih klauzula. Sindikat Preporod, ističe da će o potpisu TKU-a odlučiti njegovo članstvo na referendumu.

No, i sindikati spremni za dogovor traže zaštitnu klauzulu koja bi im jamčila da će božićnica ili neko drugo pravo kojeg se odreknu i njima biti isplaćena u slučaju da sindikati nepotpisnici sudskim ili nekim drugim putem, to pravo izbore. O zaštitnoj klauzuli dogovora još nema.

– TKU prestaje važiti nakon što 19. prosinca istekne otkazni rok. On je pravo 180.000 zaposlenih u javnim službama i ne može biti »prćija« dijela sindikata javnih službi koji samo glume da pregovaraju a zapravo opstruiraju pregovore s Vladom, poručuila je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi s presice. Otvoreno je prozvala četiri čelnika Matičinih sindikata, navodeći kako će oni biti krivci ako se svim zaposlenima u javnim službama smanji koeficijent za 10 posto, ako pregovori oko TKU-a ne uspiju.

Štrajk uspio, prosvjed na

Markovom trgu u utorak
Sudeći prema do sada poznatim podacima, jednodnevnom štrajku pet sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, znanosti i zdravstva, organiziranom zbog vladine politike plaća, odazvalo je više od 80 posto članstva. Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, jučer nije bilo podataka o odazivu u štrajk. No, u tom su sindikatu i na sam dan štrajka isticali kako je njihovo članstvo pod velikim pristiskom. Četiri sindikata Matice – obrazovna vertikala i medicinske sestre – za idući tjedan najavljuju nove akcije. Tako bi u utorak trebali organizirati prosvjed na Markovom trgu.