Liječnici najveći dobitnici kolektivnog ugovora kojeg – ne žele potpisati

Photo by Online Marketing on Unsplash

OKONČANJE PREGOVORA: DVA ZDRAVSTVENA SINDIKATA DOBILA ZELENO SVJETLO ZA POTPIS

Prema računici Samostalnog sindikata zdravstva, za dežurstva liječnika dodatno će se izdvajati 200 milijuna kuna, a za uvjete rada 31 milijun. Ostalih 64.000 zaposlenih dobit će ukupno 73 milijuna

(NOVI IST) ZAGREB » Spomenka Avberšek i Anica Prašnjak, čelnice dvaju zdravstvenih sindikata koje su prošlog tjedna parafirale novi kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, stavit će svoj potpis na novi KU. Kako su nam potvrdile, sindikalna tijela Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara dala su im zeleno svjetlo za potpis tog ugovora, što znači i uspješno okončanje dvomjesečnih kolektivnih pregovora koji su se odvijali u sjeni liječničkog štrajka.

Iako ga šef liječničkog sindikata Ivica Babić odbija potpisati, liječnici su zapravo i najveći dobitnici novog kolektivnog ugovora, koji će se primjenjivati na sve zaposlene nakon što ga potpiše većinski Samostalni sindikat zdravstva. Prema računici tog sindikata, samo za dežurstva liječnika dodatno će se izdvajati oko 200 milijuna kuna, a za uvjete rada 31 milijun kuna. Ostalih 64.000 zaposlenih dobit će ukupno 73 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini ukupno 300 milijuna kuna.

Prema tvrdnjama ministra zdravlja Rajka Ostojića, primjena novog kolektivnog ugovora ne bi trebala financijski opteretiti zdravstveni sustav, jer će se materijalna prava u reorganiziranom zdravstvu konzumirati u daleko manjoj mjeri nego dosad, a amortizirat će se i drugim uštedama.

Termin potpisivanja kolektivnog ugovora još nije zakazan, ali je to sad samo formalno pitanje.
– Sad je na potezu ministar, mi smo svoje odradili – poručuje Spomenka Avberšek, koja najvećim postignućem za većinu zaposlenih skromnog ugovora smatra pravedniju raspodjelu materijalnih prava među djelatnicima u zdravstvu.
LJ.B.M.