ZAKLJUČEN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DJELATNOST ZDRAVSTVA I ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

(SSZSSH) Novi Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja ( u daljnjem tekstu : Ugovor ) zaključen je 2. prosinca 2013. godine. Ugovor su s Vladom RH zaključili Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara. Hrvatski liječnički sindikat nije potpisao Ugovor.

Pregovori su bili dugi i naporni. Hrvatski liječnički sindikat uporno je ustrajavao na traženju nemogućeg- da se prava iz ništetnog kolektivnog ugovora koja se odnose na dežurstvo, pripravnost, posebno vrednovanje subspecijalizacije…, unesu i u novi kolektivni ugovor.

Bilo je preostalo još vrlo malo vremena za donošenje novog kolektivnog ugovora te je prijetila realna opasnost da radnici u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja ostanu bez kolektivnog ugovora, samo s osnovnim pravima koja proizlaze iz Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Kolektivni ugovor kojeg su 5. srpnja zaključili Vlada RH i Samostalni sindikat prestao je važiti nakon tri mjeseca -5. listopada , a produžena primjena prestala bi važiti 5. siječnja 2014. godine. Da Ugovor nije zaključen nastao bi veliki problem sa nesagledivim posljedicama za sve radnike. Ne bi bili regulirani godišnji odmori, posebni uvjeti rada, uvećanje plaće s osnova radnog staža u djelatnosti …

Nakon završetka pregovora i zaključivanja Ugovora smatramo da je učinjeno maksimalno što se moglo u danim okolnostima trajne i duboke krize i recesije. Ugovor svakako zavređuje pozitivnu ocjenu s aspekta opsega i razine postignutih prava.

Činjenica je da radnici u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju imaju kolektivni ugovor zaključen za razdoblje od slijedeće četiri godine. Zadržan je dostignuti nivo prava, a neka prava su i uvedena ili proširena ( godišnji odmori, posebni uvjeti rada, radni staž u djelatnosti … ).

Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Prikaz onog što je izmijenjeno

Članak 1. – dodan stavak 2. kojim se obveza primjene KU proširuje i na koncesionare za radnike koji su kod njih u radnom odnosu.

Članak 18. – st. 1. – utvrđeno da se zajedničko povjerenstvo za tumačenje KU mora osnovati najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu KU.

Članak 19. – st. 6. – određeno da tumačenja povjerenstva imaju pravnu snagu i učinke kolektivnog ugovora od dana stupanja na snagu ovoga Ugovora.

Članak 30. – dodan stavak 7. : U slučaju preraspodjele radnog vremena i rasporeda radnog vremena u smjenama, turnusu i dežurstvu, radno vrijeme svodi se na prosječno puno radno vrijeme na razini mjeseca.

Članak 32. – dodan st.3. : Ako postoje odgovarajući uvjeti, poslodavac će osigurati prostor i dostupnost konzumacije obroka u krugu ustanove, čiji trošak snosi radnik, odnosno omogućiti korištenje stanke za konzumaciju obroka izvan ustanove, ako je to izbor radnika.

Članak 33. – u st.2. dodano : Iznimno , u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odmor između dva uzastopna radna dana može iznositi manje od 12 sati, ali ne manje od 10 sati.

Članak 35.- u stavku 1. najkraće trajanje godišnjeg odmora na koje se dodaju dani po
kriterijiima a) do e) povećano je s 18 na 20 radnih dana
– u stavku 1. točki c) dodana riječ skrbniku ;
u stavku 1.točki e) alineja 4. dodana riječ citologiji;
u stavku 1.točki e) dodane nove alineje ( 13. -18. )- u djelatnosti hitne medicine; na forenzičnoj psihijatriji; u operacijskoj dvorani; na cerebrospinalnim odjelima u specijalnim bolnicama; u jedinicama intenzivnog liječenja; u rađaoni.
U stavku 3. dodane riječi : darivatelju parenhimnih organa

Članak 38.- alineja 3. – dodane riječi očuha i pomajke;
alineja 4. – dodane riječi pradjeda, prabake;
alineja 5. – povećano za jedan dan
alineja 6. – povećano za jedan dan
alineja 7. – povećano za jedan dan
alineja 9. – dodane riječi za svako darivanje
Dodan stavak 3.- Ako slučaj iz stavka 1. ovoga članka nastane za vrijeme dok je radnik na godišnjem odmoru, na zahtjev radnika korištenje godišnjeg odmora se prekida te radnik koristi plaćeni dopust.

Članak 42. dodana alineja 3. – polaganje ispita iz uže specijalizacije 10 dana
dodana alineja 5. – polaganje završnog ispita na veleučilištu ili fakultetu 10 dana

Članak 45. dodan stavak 2. – Ako je radnik član sindikata prethodna suglasnost traži se od sindikalnog povjerenika sindikata kojeg je radnik član.

Članak 51. – u st. 1. – brisana riječ dvokratni rad
– brisan stavak 5. – Dvokratni rad je rad radnika koji obavlja poslove tijekom dvije smjene u jednom danu s prekidom dužim od 1 sata
-dodan novi stavak 8.- Za rad u dane blagdana , neradnih dana utvrđenih zakonom i rad na dan Uskrsa , radnik ima pravo na plaću uvećanu za 150%.
Budući je u stavku 13. dodana brojka 8.- Dodaci iz stavka 1. i 8. međusobno se ne isključuju- ttako da se za rad u dane blagdana i neradne dane i rad na dan Uskrsa uračunavaju i dodaci za rad subotom i rad nedjeljom – što do sada nije bilo !

Članak 53. – dežurstvo – za razliku od ništetnog kolektivnog ugovora dežurstvo više nije automatski prekovremeni rad . Vrijeme koje radnik provede u dežurstvu smatra se radnim vremenom i ako je odrađeno unutar redovnog mjesečnog fonda radnih sati plaća se kao redovan rad. Vrijeme provedeno u dežurstvu iznad mjesečnog fonda radnih sati plaća se kao prekovremeni rad.

Članak 54. – pripravnost – za razliku od ništetnog kolektivnog ugovora pripravnost se ne veže na dežurstvo i ne plaća određenim postotkom od vrijednosti dežurstva. Naknada za pripravnost utvrđuje se u odnosu na osnovnu plaću radnika i iznosi radnim danom 3% , a subotom nedjeljom i blagdanom 5% od osnovne plaće radnika koji je pripravan. Vrijeme koje radnik , kojem je određena pripravnost, provede na radnom mjestu obavljajući poslove po pozivu poslodavca, smatra se radnim vremenom i plaća kao prekovremeni rad.

Članak 55. – rad po pozivu – članak je redefiniran- rad po pozivu smatra se prekovremenim rado i tako se plaća. U radno vrijeme koje se računa kao prekovremeni rad uključeno je i vrijeme potrebno za dolazak na posao i povratak kući.

Članak 57. – dodaci na posebne uvjete rada :
Radna mjesta I. vrste –
– Točka 1. – povećanje ( sa 20% na 25% )
– Točka 4. – Uveden je mogućnost primjene dodatka od 14% zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima I vrste zvanja za rad s otrovima i infektima ( 2/3 radnog vremena.
– Točka 5. – Nezdravstveni radnik u bolnici, specijalnoj bolnici i poliklinici kao samostalnoj ustanovi koji sudjeluje u procesu dijagnostike ili liječenja – povećanje ( sa 5% i 8% na 12% )
– Točka 6. – Zdravstveni radnik u poliklinici i domu zdravlja na poslovima specijalističko- konzilijarne zdravstvene zaštite- povećanje ( sa 6% na 10% )
– Točka 7. alineje 2. do 6. – povećanje ( sa 5% ili 6% na 8%)

Radna mjesta II, III i IV vrste
– Točka 1. – uveden zdravstveni radnik u hitnom objedinjenom bolničkom prijemu
– uvedeni nezdravstveni radnici na otvorenim izvorima zračenja, koji rade s bolesnicima koji boluju od aktivne TBC, koji radi na odjelu ili amb. za liječenje AIDS-a, koji radi na onkološkom odjelu, dnevnoj bolnici ili amb.gdje se primjenjuje citostatska th., (svi pod uvjetom rada od 2/3 radnog vremena)
– Točka 2. – uveden hitni prijem gdje još nije ustrojen objedinjeni hitni bolnički prijem
( s 12% ili 16 % na 20% )
– vozač u HMP – povećanje ( s 15% na 20% )
– Točka 3.- zdravstveni radnik na intrahospital. infekcijama -povećanje(s 16% na18% )
– zdravstveni radnik u rađaoni – povećanje ( s 12% na 18% ).
– Točka 4. – patronaža-povećanje ( s 15% na 16% )
– citoskriner -citotehnolog ( s 12% na 16% )
– Točka 5.- medicinska sestra- medicinski tehničar una bolničkim odjelima – povećanje
( s 10% na 14% )
– fizioterapeut u specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju i fizioterapeut na bolničkim odjelima – povećanje ( s 8% na 14% )
– zdravstveni i nezdravstveni radnik ( 2/3 radnog vremena ) rad s infektima, rad s otrovima – povećanje ( s 12% na 14% ).

– Točka 7. – zdravstveni radnik u centralnoj sterilizaciji- povećanje ( s 8% na 12% )
– suradnik u rehabilitaciji i resoc. na psihijatriji – povećanje (s 5% na 12%)
– Točka 8. – vozači saniteta- povećanje ( s 5% na 10% )

– Točka 9. – alineje 4. do 10. – povećanje ( s 5% ili 6% na 8% )
– uveden nezdravstveni radnik u analitičkim službama u ZZJZ i Zavodu
– dodano: zdrav. radnik u ljekarnama, dentalni tehničar,(s 6% na 8%)
– bolničar ( s 5% na 8%)
– nezdravstveni radnik na poslovima čišćenja u op. sali i prosekturi
( s 6% na 8%)
– uvedeno – pomoćno osoblje koje sudjeluje u njezi i razvozač ( na 8%)
– Točka 10.- sva ostala radna mjesta i poslovi I, II, III i IV vrste zvanja – povećanje
( s 5% na 7 % )

Članak 58. – položajni dodaci – postali zaseban članak – dodano da se odnosi i na prvu vrstu zvanja. U točki 1. dodani glavne sestre/medicinski tehničari u zavodima za hitnu medicinu, zavodima za javno zdravstvo, specijalnim bolnicama i poliklinikama kao samostalnim ustanovama. Smanjeni su postoci u točki 2. ( s 15% na 12%,) u točki 3. ( s 10% na 8% ) i točki 3. ( sa 5% na 4% ) više u odnosu na dodatak na uvjete rada koji dobivaju zdravstveni radnici u tom odjelu, odsjeku ili timu. Položajni dodatak ne primjenjuje se na radnike kojima je koeficijentom složenosti poslova utvrđen položajni dodatak kao sastavni dio koeficijenta.

Članak 60. – pravo na uvećanje osnovne plaće s osnova ostvarenog radnog staža u zdravstvenim ustanovama i HZZO ( 4, 8 i 10 % ) ostalo je regulirano u KU, iako je Vlada tražila da u prelaznim odredbama bude odrednica da vrijedi dok se ugovoreno povećanje plaće ne riješi zakonom ili drugim propisom. Preciziran je i povoljnije određen broj navršenih godina kao uvjet za ostvarivanje prava.

Članak 64.- pravo na mjesečnu pomoć djeci radnika koji je izgubio život u obavljanju rada

Članak 65. – precizirane su odredbe vezane uz pravo na naknadu za odvojeni život uključujući kada je radnik upućen na rad ili na specijalizaciju, užu specijalizaciju, odnosno poslijediplomski studij izvan sjedišta poslodavca te je uvedeno i pravo na naknadu ( zadnji stavak ) zdravstvenom radniku koji j eupućen na specijalizaciju…, ima povećane troškove a ne zadovoljava kriterije iz stavka 1.

Članak 68. – prava sindikalnih predstavnika i povjerenika- st.4.- poslodavac je obvezan u pisanoj formi odgovoriti nasvaki dopis sindikalnog povjerenika, odnosno sindikalnog predstavnika najkasnije u roku 8 dana. Stavak 8 -Izborili smo da sindikalni povjerenik ima pravo na naknadu plaće za obavljanje sindikalnih aktivnosti i to tri sata po članu godišnje !!

Članak 71. -zaštita sindikalnog povjerenika – preciziran i poboljšan stavak 1.

Članak 73. – preciziran je i bolje stipuliran povrat na rad čelnika sindikata po prestanku radnog odnosa u sindikatu.

Članak 76. – ostala je odredba da će se naknada troškova prijevoza sukladno odredbi članka 67. TKU-a početi primjenjivati tek kada svi granski kolektivni ugovori budu usklađeni s člankom 67. TKU-a. Do tada se naknada za prijevoz isplaćuje po starom !!

Iz prijedloga Kolektivnog ugovora izbrisan je dio identičnih članaka koji su regulirani odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. Vlada RH inzistirala je na brisanju tih članaka kao uvjetu bez kojeg ne bi dala placet za sklapanje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.. Sindikalna pregovaračka strana ( Samostalni sindikat i Sindikat medicinskih sestara ) dali su suglasnost, te su iz prijedloga Kolektivnog ugovora brisani članci kojima su bili regulirani : dani koji se ne uračunavaju u godišnji odmor; godišnji odmor u dijelovima; raspored godišnjeg odmora, izuzetak od prava na razmjerni dio godišnjeg odmora; otkazni rokovi i otpremnina; staž kod istog poslodavca; isplata plaće; slučajevi kada radnicima pripada pravo na naknadu plaće; naknada za vrijeme bolovanja; regres; otpremnina pri odlasku u mirovinu; pomoć u slučaju bolovanja dužeg od 90 dana; dnevnica i naknada troškova putovanja; terenski dodatak; naknada za korištenje privatnog automobila; jubilarna nagrada; darovi za djecu; božićnica; naknade po osnovi izuma i tehničkih unapređenja; osiguranje; sistematski pregled; obavijest o izboru sindikalnog povjerenika; sindikalne aktivnosti i sastanci; povjerenik zaštite na radu; radničko vijeće i štrajk. Ovu materiju Vlada želi imati reguliranu isključivo u Temeljnom kolektivnom ugovoru . I sve ostale javne službe ovu materiju neće imati reguliranu u granskim kolektivnim ugovorima. Kao što je vidljivo iz pobrojanih članaka ne radi se o specifičnim pravima koja se odnose na djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Kao predmet regulacije isključivo u granskom kolektivnom ugovoru ostali su članci koji reguliraju : mirno rješavanje sporova; štrajk; tumačenje Ugovora; izmjenu otkaz i obnovu Ugovora; radne odnose; radno vrijeme; godišnje odmore i dopuste; prestanak ugovora o radu; plaću; uvećanja plaće; dežurstvo; pripravnost; rad po pozivu; uvećanje plaće s osnova posebnih uvjeta rada; uvećanje plaće s osnova ostvarenog ranog staža u djelatnosti; pomoći u slučaju smrti radnika; naknada za odvojeni život; prava obveze i ovlasti sindikata i sindikalnih povjerenika.

Kolektivni ugovor primjenjivati će se od 1. 12. 2013. godine.

S poštovanjem,

Predsjednica Sindikata:
Spomenka Avberšek