Spomenka Avberšek za Penzić: privatizacija zdravstva najopasnija je za penziće!

(Penzić.eu) Prva dama među sindikalnim čelnicima, Spomenka Avberšek, 1. siječnja 2016. odlazi u mirovinu, a na čelo Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske izabran je njezin zamjenik Stjepan Topolnjak.

Ova fajterica, rokerica i penzićka, radila je 35 godina kao medicinska sestra u Dječjoj bolnici u Klaićevoj i 12 godina kao predsjednica SSZSSH. Svoje posljednje sindikalne dane koristi kako bi upozorila javnost na opasnosti koje krije privatizacija javnog zdravstva.

Penzić: Za početak, s obzirom da idete u mirovinu dobro došli u klub penzića! Sada kada ste na odlasku iz Sindikata posebno ističete opasnost od privatizacije zdravstva. Zašto to naglašavate?

-Privatizaciju javnog zdravstva pokušavaju godinama progurati sve Vlade. Započeo ju je HDZ, SDP nastavio, a zgrozila sam se kada sam vidjela da je to jedna od točaka iz programa MOST-a. SSZSSH je zaustavio privatizaciju jer je riječ o najvažnijoj javnoj djelatnosti koja se ne smije temeljiti na logici profita.

Penzić: Ali brojne druge zemlje su privatizirale svoje zdravstvo.

-U Britaniji je sustav dobro uređen, u skandinavskim zemljama također jer tu ne igra veliku ulogu moć novca, mi na žalost nismo na njihovoj razini. A ne želim uspoređivati Hrvatsku sa zemljama poput Mađarske ili Rumunjske, trebamo težiti boljem.

Penzić: Zašto je privatizacija javnog zdravstva tako loša?

-Kada se udruže farmaceutske tvrtke, osiguravateljske kuće i liječnički lobi gubi se socijalna država, a po Ustavu Hrvatska to jest. Ovaj trojac djeluje po načelima profita, nude nam obično i kasko osiguranje i uslugu sukladno paketu. Čovjek nije roba, javno zdravstvo treba biti jednako dostupno svima. Često čujemo i od naših političara kako „nema više besplatnog zdravstva”. Neka odgovore kako će naši penzići, s mirovinama koje su unatoč punom radnom stažu na granici socijalne pomoći, plaćati to zdravstvo. To je najugroženija skupina, koja je bez novaca, a najviše trebaju zdravstvene usluge.

Penzić: Što ćete raditi u mirovini?

-Neću sigurno biti klasični penzić, u penziji se obično baviš onim što ti posao nije dozvoljavao, čitanjem, putovanjima i sl. Sve je to lijepo, i ja ću sada imati više vremena za takve stvari, no kod mene mora biti adrenalina i to što radim mora biti vezano uz čovjeka.

Penzić: Hoćete li se možda baviti politikom, s obzirom da jako dobro poznajete sustav?

-Politikom se sigurno neću baviti, ne volim stegu i ne mogu postupati protivno zdravoj pameti. Namjeravam svoje iskustvo vezano uz javno zdravstvo usmjeriti kroz kanale civilnog društva u svrhu pomoći u rješavanju problema radnika i penzića.