Očitovanje SSZSSH na odgađanje sastanka o osnovici za plaće u javnim službama

(SSZSSH) Vlada RH pozvala je 8. prosinca na sastanak devet (9) sindikata javnih službi u vezi osnovice za izračun plaće.

U tom pozivu ostavila je rok sindikatima za očitovanje.

Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi koji je službeno pozvan na sastanak u VRH neprihvatljivo je da je 7 sindikata javnih službi danas napravilo presedan u socijalnom dijalogu i Vladu RH putem medija obavijestilo da neće doći na sastanak.

Nemamo ništa protiv toga da mediji budu informirani o našim sastancima ili razlozima naših nedolazaka na sastanke, ali imamo protiv toga da 7 sindikata javnih službi, iako su imali rok za očitovanje prema VRH kao socijalno partneru, to nisu učinili, nego su priopćenje o svom nedolasku VRH objavili putem medija.

Istina je da su tek nakon toga obavijestili VRH o svom nedolasku što je presedan za sindikate i ne govori o socijalnom dijalogu u dobroj vjeri.

Žao nam je što je njihova odluka, postupak i način na koji su to učinili doveo do otkazivanja našeg sastanka.

Time su utjecali i na nas koji smo bili spremni razgovarati s VRH, ali i na održavanje sastanka koji su imali ugovoreni i državni službenici i namještenici, jer su nam i jednima i drugima oduzeli mogućnost da sami odlučujemo o svojim izborima i sudjelujemo u rješavanju pitanja o visini osnovice za izračun plaća.

S poštovanjem, Spomenka Avberšek