Mirenje sindikata javnih službi i Vlade se nastavlja

Nakon sastanka sindikata i ministra Marka Pavića u Ministarstvu rada, objavljeno je da se postupak mirenja nastavlja u ponedjeljak u 10 sati.

(N1) Nakon razgovora koji su trajali oko 1 sat i 45 minuta ni ministar Marko Pavić ni predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nisu željeli reći ništa više osim toga da su obje strane prihvatile da se postupak mirenja nastavi u ponedjeljak.

Ministar Pavić naglasio je da je vidio “dobru volju i s Vladine i sa sindikalne strane”, ali naglasio da detalje procesa mirenja neće iznositi.

“Prihvatili smo poziv na sastanak, na kojem ćemo čuti konačni stav Vlade”, istaknuo je Mihalinec.

Pavić je kazao da će se u ponedjeljak vidjeti hoće li se riješiti spor i da će se tada znati konačan stav.

Mihalinec je kazao i da se nastavljaju planiranje akcije.

“Samo kvalitetno rješenje konflikta će prekuniti te akcije”, kazao je sindikalist.

“Dogovorili smo se da nećemo detalje mirenja iznositi i da ćete detalje doznati u ponedjeljak”, kazao je ministar Pavić.

Na pitanje jesu li sindikati prihvatili neku novu ponudu Vlade, Mihalinec je dogovorio: “To je najviše što možemo sada reći.”

Podsjetimo, Sindikati javnih službi, koji okupljaju oko 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, školstvu, znanosti, kulturi i socijali, odbili su Vladinu ponudu o povećanju osnovice za plaće od tri posto i odlučni su provesti najavljeni štrajk. Sindikati traže da im osnovica poraste 5,8 posto, koliko je prosječno u ovoj godini zabilježen rast plaća.

Devet sindikata javnih službi, naime, odbilo je Vladinu ponudu nakon provedenog izjašnjavanja, odnosno odluka sindikalnih tijela, rekao je prošloga tjedna Mihalinec.

Prvi štrajk sindikata javnih službi – obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, kulture i znanosti – bit će održan 28. studenog. Poručili su da će štrajkati svaki tjedan po jedan dan, počevši od 28.11.

Štrajk će, kažu, biti vrlo vidljiv, ali nisu htjeli govoriti o detaljima.