PRIOPĆENJE ZA MEDIJE SSZSSH

Lažno zajedništvo ili nešto drugo?

(SSZSSH) Pregovarački odbor Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske uvijek je podržavao okupljanje radnika u borbi za bolja prava, pa je i početnim aktivnostima ove Inicijative medicinskih sestara bio naklonjen držeći da se radi o jačanju zajedništva oko podizanje digniteta struke, sve dok vodstvo nije jedan plemeniti cilj narušilo jeftinim pamfletima, parolama i lažnim informacijama kojima se opasno dovodi u zabludu zaposlene u zdravstvu.

Pitamo se danas gdje su kolegice iz inicijative bile tijekom naših pregovora kada smo u 16 zdravstvenih ustanova tijekom dva tjedna diljem Hrvatske organizirali mirne prosvjede kao znak podrške sindikatima u pregovorima. Vjerojatno još u čajnim kuhinjama.

Gdje su izgubile dobre namjere?
Evidentno je da su inicijatorice prosvjeda mislile da se plaće podižu bukom na Markovom trgu, a sindikati to ne znaju, ali razočarao ih je odgovor predsjednika Vlade Republike Hrvatske da se o plaćama pregovara sa sindikatima i to za stolom.

Stoga sada žurno Inicijativa iz čajne kuhinje osniva sindikat o čijem djelovanju su do jučer govorile sve najgore, širile dezinformacije, udarale niskim udarcima po oba dva reprezentativna sindikata, omalovažavajući naš rad i sve što smo mi ugovorili za sve zaposlene, a po njima su to mrvice i jer bi one to mogle bolje. No vrijeme će i to pokazati.

No mi im svakako želimo dobrodošlicu u svijet sindikata.

Kada nas već nisu podržale, evo nam još jednog od 35 sindikata na sceni u zdravstvu.

Ali što reči inicijatoricama novog sindikata koje ni u jednom trenutku nisu podržala sindikate u borbi za bolje uvjete rada u kolektivnim pregovorima iako su im ti isti sindikati upravo izborili 3% veće uvjete rada, 4% na odgovornost, više dana godišnjeg odmora, bolje plaćenu pripravnost, položajne dodatke, redovite sistematske preglede, nove uniforme i zaštitu od napada trećih osoba. Iste te inicijatorice prosvjeda a sutra novog sindikata sebe nazivaju heroinama, a u medijima izjavljuju da bi naše bolnice mogle sličiti mrtvačnicama. Kada? Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni? Na što u stvari te heroine pozivaju naše medicinske sestre koje nikada pa ni kada su nam plaće u zdravstvu padale nisu kao ni svi drugi zaposleni u zdravstvu prijetili tako.

Laže ministar, lažu sindikati, samo one ne lažu
Nerazumljivo nam je to euforično i lažno navođenje da je povećanja plaće samo 45 kuna , nejasno nam je neosnovano istupanje u medijima o zahtjevima za povećanje osnovice plaće za 25 % samo za medicinske sestre kada se zna da je osnovica ista svima zaposlenima i o kojoj pregovaraju svi sindikati javnih i državnih službi zajedno.

Neka te „heroine” ipak konzultiraju odvjetnike na koje se pozivaju, da im prije brojnih tužbi kojima se prijete, prvo pomognu savladati abecedu i osnove pregovaranja, a kada osnuju sindikat neka obavijeste istomišljenike i pratitelje da moraju plaćati članarinu. Neka prije svega smire retoriku jer će vidjeti da je sindikalni posao vrlo ozbiljan i zahtjevan posao koji ovisi o volji i odlukama članstva, a onda će možda i one doći za isti stol pregovarati kao i mi.

Pregovarački odbor sindikata SSZSSH