Vlada premijera Plenkovića i dalje traži način kako da izbjegne poštivanje Odluke Vrhovnog suda

(SSSH, 10. studenoga 2020.) Nakon što je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) javno zatražio hitan sastanak s ministrom zdravstva radi rješavanja sve većih problema u djelatnosti zdravstva, među kojima i problema isplata razlike plaće za odrađene prekovremene sate svima koji su ih ostvarili u razdoblju od 2013. do 2020., sastanak je održan jučer, ali preko video konferencije, iako je ministar tri dana ranije u Ministarstvu uživo održao sastanak s predstavnicima liječničkih udruga. Jučerašnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici druga dva sindikata koji su sudjelovali u pregovorima o Kolektivnome ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Osvrćući se na rezultate sastanka, predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak u današnjem priopćenju za javnost napominje kako je ministar na video konferenciju došao „ili nepripremljen ili pripremljen s namjerom da, po dosadašnjem iskustvu, ništa ne riješi. Jer kako drukčije protumačiti ovo zavlačenje rješavanja problema isplate razlike prekovremenih sati, nego nebrigom za radnike u zdravstvenom sustavu? “

– Vladi su puna usta radnika u zdravstvu koji rade u nenormalnim uvjetima, u skafaderima, bez slanja u samoizolaciju ili na testiranje ako su radili sa COVID-19 pozitivnim kolegama i bolesnicima. Istodobno ignorira bilo kakvo stimulaciju ili nagrađivanje tih istih radnika. Također ne želi se riješiti pitanje prehrane za sve radnike koji rade sa COVID pozitivnim kao i na koronavirus potencijalno pozitivnim bolesnicima, a zna se da oni rade u izolaciji iz koje ne smiju izaći, poručio je Stjepan Topolnjak zaključujući kako je krajnje neprimjereno da resorni ministar već deset mjeseci “mora tražiti mišljenje” ministra financija ili premijera Vlade RH da se poštuje Odluka Vrhovnog suda vezana uz uvećanje plaće za sate ostvarene u prekovremenom radu.

Podsjetimo, na osmoj sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, održanoj 9. prosinca 2019., zbog različite sudske prakse glede prava na uvećanje plaće za sate ostvarene u prekovremenom radu, zauzeto je sljedeće pravno shvaćanje:

– Zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (“Narodne novine” broj 143/13 i 96/15, dalje: KU) koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada iz čl. 57. KU i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi iz čl. 59. KU, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za sate ostvarene u prekovremenom radu.

– To je namjerno odugovlačenje, a ministar zdravstva nije ministar zdravstva, već, očito, ministar odgode! Da nije tragično, bilo bi smiješno!, odrješit je predsjednik SSZSSH.