Liječnici nezadovoljni tretmanom države i smanjenim plaćama: ”Moramo nagraditi svo osoblje u teškim uvjetima”

”KAD, SUTRA? ODMAH!”

Piše Josipa Krajinović 

(DNEVNIK.HR) Nakon osam mjeseci pandemije, Vlada je odlučila nagraditi i radnike u zdravstvu. Dok se ta odluka čeka, neki liječnici se suočavaju s neugodnim iznosom na platnoj listi. Došli su kao ispomoć u COVID bolnicu Dubrava i – dobili manju plaću.

Liječnici su danonoćno uz pacijente, u teškim COVID odjelima i uz velika odricanja. “Radi se o radu u posebno teškim uvjetima rada i mislim da na svaki mogući način moramo stimulirati osoblje kako medicinsko tako i nemedicinsko i nagraditi za rad u posebno teškim uvjetima”, rekla je Sanja Matijević, liječnica iz KBC-a Rijeka.

Vlada sprema i nagrade za najizloženije, ali u stvarnosti – apsurd. Neki liječnici koji su na ispomoći u COVID bolnici Dubrava, doznajemo, već dobili manju plaću nego da su ostali raditi u matičnoj bolnici. Ministar Vili Beroš uvjerava “Ukoliko se i dogodi da netko zato jer je odradio manji broj sati dobije manju plaću bit će mu nadoknađeno. Dakle, kao prvo trudit ćemo se da se to ne dogodi usprkos automatiziranoj obradi plaća, a ako se i dogodi to će se refundirati.”

Liječnici su nezadovoljni tretmanom države dok daju izniman napor. U Dnevniku Nove TV u četvrtak navečer su iz HUBOL-a poručili: “Evo ministre čekamo poziv! Kad, sutra? Odmah”, izjavila je Ivana Šmit. Ministar Beroš u petak odgovara: “Naravno da ću pozvati, razgovarati jer ovih zadnjih mjeseci puno puta sam ponovio to da je razgovor najvažniji.” Razgovara sa sindikatima oko nagrada, odnosno, dodatka na plaću za one koji rade s COVID pacijentima.

“Mi sad imamo jedne velike razlike, neki imaju dodatke od 17 posto, neki 23, neki 28, kako su koje ustanove za sada dale, i namjera Vlade RH da se to izjednači je apsolutno prihvatljiva”, poručio je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. A mogao bi, kako doznajemo, prevladati model po kojem će svi dobiti dodatak od 28 posto na plaću, a oni koji rade najteže poslove dobili bi 35 posto. Bilo bi to privremeno, dok traje COVID kriza i izvan kolektivnog ugovora. Sindikati traže nagradu za sve.

“Tu su laboranti koji rade u dijagnostici, tu je mikrobiološki odjel, tu je klinički laboratorij, tu su fizioterapeuti koji su radili od samog početka u šatorima ne možemo reći da oni nisu nigdje sudjelovali, jesu”, izjavio je Topolnjak.

Ravnatelji bolnica čekaju što će država riješiti, Udruga je slala dopis ministru. “Da se ide s jednim naputkom da praksa bude uravnotežena u svim zdravstvenim ustanovama jer ona ovog trenutka nije jednoznačna”, rekao je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Obračun plaća se već radi. Većina radnika u zdravstvu trebala bi ih dobiti početkom idućeg tjedna, a o obećanoj nagradi Vlada će, kako najavljuje, odlučivati idući tjedan.