Objavljeni novi zakoni i izmijenjeni Pravilnik o izborima za radnička vijeća

Obavijest članovima Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske

Poštovane kolegice i kolege,

Obavještavamo Vas da je u „Narodnim novinama” br. 138/20 objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izborima za Radnička vijeća, kojeg vam dostavljamo u privitku.

Ovim izmjenama i dopunama Pravilnika omogućava se provođenje postupka izbora putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, korištenje video kontakta za održavanje sastanaka ili skupova i sl., dostava podataka o konačnim rezultatima izbora Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (obveza poslodavca) putem elektroničke komunikacije, uvode promjene u odnosu na biračke spiskove (izuzimanje podatka o OIB prilikom objave istih), kao i promjene kod imenovanja članova izbornih odbora.

Ujedno napominjemo, da će tijekom mjeseca siječnja 2021. godine SSSH pripremiti izmjene i dopune Mape za provođenje izbora za radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu sukladno izmjenama i dopunama Pravilnika, koje ćemo naručiti u broju dovoljnom za sve naše podružnice, te na vaš zahtjev dostaviti poštom.

Također u „Narodnim novinama” br. 138/20 objavljen je i Zakon o dopuni zakona o socijalnoj skrbi kojim se omogućava resornom ministru da može po potrebi odrediti mjeru mobilizacije stručnog i drugog radnika u sustavu socijalne skrbi.

U istim “Narodnim novinama objavljen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak iz kojeg je između ostalog vidljiva promjena postotka poreza na dohodak koji se mijenja iz 24 % na 20% te postotka koji se mijenja iz 36% na 30%. Isti će se primijeniti od 1. siječnja 2021. godine.

Navedene izmjene vidite na dolje navedenim linkovima.

 

S poštovanjem,

 

Predsjednik sindikata:

Stjepan Topolnjak

 

Zakon o dopuni zakona o socijalnoj skrbi

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izborima za Radnička vijeća