Sindikati za dlaku ipak prihvatili ponudu Vlade, ali: ‘Sve je to još vruće’

Foto: RTL screenshot

Izvor: RTL

INFLACIJA JEDE PLAĆE

Sindikati javnih i državnih službi… Jednima je ‘bolje vrabac u ruci nego golub na grani’, drugi računaju na prosvjede za 2023. ‘ako se stanje popravi’

Od najavljenih prosvjeda ipak ništa. Sindikati javnih i državnih službi na održanim referendumima prihvatili su ponudu vlade za povećanjem osnovice plaće. Iako su tražili više, pristali su na Vladinu ponudu o povećanju osnovica za 6 posto od listopada i 2 posto od travnja iduće godine. Rastu im i božićnice, regres kao i dar za djecu. Ipak, nisu svi zadovoljni. Dajana Šošić.

Tražili su 8 plus 5, a pristali na 6 plus 2 posto. Prvu uvećanu plaću članovi sindikata javnih i državnih službi primit će već sljedeći mjesec. A sljedeće novo povećanje slijedi im u svibnju sljedeće godine. Računica jasna:

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi: “Bolje vrabac u ruci…” Kristijan Ćupurdija, tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata: “… nego golub na grani!”

Već je u startu bilo vidljivo da je Vladina ponuda drugim sektorima javnih službi prihvatljivija nego obrazovnim sindikatima koje je ponuda podijelila. Najprije je odbio Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, onda i Preporod, čiji je predsjednik Željko Stipić u subotu rekao: “Ta ponuda znači da ćemo i iduću godinu imati smanjenje cijene našega rada.”

No, Sindikat učitelja tijesnom je većinom glasova članova ponudu ipak prihvatio: 50,77 posto članova bilo je za, 48, 91 posto protiv. Za dlaku je ponuda je prošla i u Sindikatu zaposlenih u srednjim školama.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić: “Tijesnom većinom od 240 članova naš je sindikat prihvatio ponudu Vlade. Naravno da ovi koji su mislili da trebamo ići u štrajkove, u prosvjede, su vjerojatno nezadovoljni. Ali sve je to još vruće. To nije utrka na sto metara, ovo je maratonska utrka.”

Još je jučer premijer Andrej Plenković bio uvjeren će noćni pregovori u Vladi rezultirati dogovorom: “Ja očekujem da većina sindikata pozitivno… ocijeni ovaj kompromis.”

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, ponudu su prihvatili još ranije.

Topolnjak: “Smatramo da ovih 6 posto od prvog listopada nije da smo mi s ovim zadovoljni, ali ono što smo u ovom trenutku mogli dohvatiti, je to što smo prihvatili. Prosvjedi nam mogu ostati za sljedeću godinu ako se značajno popravi gospodarska situacija u RH.”

Ćupurdija: “Ja sam među onima koji bi tu ponudu odbili. Mislim da ova ponuda jednostavno ne prati rast inflacije. Ali, odluka većine se mora poštivati.”
I dok su pregovori za osnovicu završili, oni za granske kolektivne ugovore tek kreću.

 

Pročitajte još…

RTL: Sindikati za dlaku ipak prihvatili ponudu Vlade, ali: ‘Sve je to još vruće’

DNEVNIK.HR: Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

VEČERNJI LIST: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća nakon pregovora