Vlada i sindikati potpisali ugovor o povećanju osnovice plaća

Foto: SSZSSH

Izvor: HRT

Devet od 11 sindikata javnih službi prihvatilo je dodatak kolektivnom ugovoru prema kojem osnovica plaće raste za 6 posto od ovog mjeseca i još 2 posto od prvoga travnja iduće godine, a u Banskim dvorima održalo se potpisivanje ugovora.

Ujedno, zaposleni će dobiti božićnicu od tisuću 750 kuna, veći regres i dar za djecu koji raste na 100 eura.

Svečano potpisivanje ugovora održalo se u Banskim dvorima.

Uoči potpisivanja ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obratio se prisutnima te rekao kako je u startu i htio konkretne i brze pregovore za koje vjeruje da su takvi i bili.

– Nakon potpisivana temeljnog kolektivnog ugovora početkom svibnja, rekli smo da se nalazimo u rujnu ove godine ponovno i želimo sukladno gospodarskim okolnostima razgovarati o povećanju osnovice i za ovu, ali i za sljedeću godinu. Nismo izlazili sa nekorektnim ponudama. Na početku je bila ponuda 4 posto, došli smo do povećanja osnovice od 6 posto sa 1.10., plaća koja će biti isplaćena u studenom obuhvatit će povećanje od 6 posto. Iako se nigdje inflacija ne indeksira unaprijed, želimo i dalje kao zalog socijalnog dijaloga omogućiti sigurnu zimu, ali i nastavak svih socijalnih dijaloga s povećanjem dodatnim osnovice od 2 posto s 1. travnjem iduće godine, rekao je.

Premijer Andrej Plenković također je komentirao pregovore tijekom potpisivanja ugovora.

– Zaista mi je veliko zadovoljstvo i posebno želim naglasiti ulogu ministru Piletića koji je u ime Vlade vodio pregovore, da smo prije nekoliko dana došli do zajednički došli do dogovora i kompromisa, rekao je.

Nakon potpisivanja ugovora uslijedilo je obraćanje medijima. Prva se medijima obratila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

– Ovo su za nas i sve ostale bili krucijalni pregovori. U ove pregovore smo izašli s zahtjevom rasta osnovice od 8 plus pet i tražili razliku zaostajanja plaća i pregovora u ovoj godini 2022. godinu kao i rasta osnovice za 2023. godinu. Predmet pregovora su uvijek i materijalna prava.Jesmo li kao sindikati ostvarili zahtjev 8+5, nismo, zato je i dio nezadovoljstva naših članova jasan, no isto tako, ono što smo realizirali definitivno možemo razumjeti kao temelje i nadogradnju koju ćemo graditi sljedeće godine. Ove godine smo dvaput imali pregovore za rast osnovice. Nakon pregovora naši zaposlsnenici u javnom sektoru ulaze startno s 10,24 posto većom osnovicom za narednu godinu, da osiguranih 2 posto rasta osnovice u narednoj godini rast je osnovice u 12 mjeseci od 12,44 posto, rekla je Sanja Šprem.

Dubravko Jagić rekao je da je potpisivanjem završen jedan pregovora, ali nastavljaju se razgovori s Vladom.

– Moramo razgovarati o Zakonu o plaćama koji bi se trebao reformirati i, naravno, o koeficijentima gdje bi se zaštitili naši najugroženiji zaposlenici, najranjivija populacija. Jedan od ciljeva sindikata državnih službi je da se kroz Zakon o radu počne raditi na članku 53. koji se odnosi na biti ili ne biti član. Smatramo da svi članovi koji jesu bili za potpisivanje ovog dodatka trebaju imati malo veća prava od onih koji nisu članovi, rekao je.

Medijima se obratio i premijer Andrej Plenković.

– Prije svega želim zahvaliti na povjerenju, razumijevanju i postignutom kompromisu. Naglasio sam uoči potpisivanja kako ovo nisu razgovori u kojim bi jedna strana trebala biti pobjednik, a druga gubitnik.

Pročitajte još…

Dodatak I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama (NN 127/2022)

HRT: Vlada i sindikati potpisali ugovor o povećanju osnovice plaća 

VEČERNJI LIST: UŽIVO Plenković: Vlada nije gluha, nije slijepa i nije nijema. Ako se okolnosti promijene, sjest ćemo za stol 

JUTARNJI LIST: Devet od 11 sindikata državnih službenika potpisalo dodatak kolektivnom ugovoru, veće plaće već u studenom

N1: “U šest godina mandata ove Vlade materijalna prava rasla su 33%. To je trećina!”

TPORTAL.HR: Vlada i sindikati potpisali sporazum, Plenković poručio: ‘Ovo je okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju danas’

DNEVNIK.HR: Vlada potpisala sporazum s predstavnicima sindikata: “Nismo zaboravili da je dio članstva želio bolju ponudu”

SLOBODNA DALMACIJA: Vlada i sindikati javnih i državnih službenika potpisali ugovore o povećanju plaća: ‘Ovo je tek početak priče, idemo dalje‘

NET.HR: Premijer zadovoljan pregovorima: ‘Želimo izaći u susret da se građani s cijenom rada mogu nositi s cijenom inflacije’ 

24SATA: Plenković: ‘U 6 godina mandata ove Vlade, materijalna prava rasla su 33 posto. To je trećina’ 

GLAS ISTRE: Vlada i sindikati potpisali ugovore o povećanju plaća, božićnica, regresa, dara za djecu

DANAS.HR: Premijer: ‘Ovo je okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju danas’