Revoltirani novim sustavom plaća: “Šalju nam poruku da je školovanje uzaludno!”

Foto: Nova TV screenshot

Izvor: DNEVNIK.HR

ČEKAJU SE IDUĆI POTEZI

Sindikati su nezadovoljni velikom reformom sustava plaća u državnim i javnim službama. Nedovoljno razlikovanje onih sa srednjom i visokom stručnom spremom najveća je zamjerka dijela sindikata.

Sanjica Vlašić je magistra fizioterapije. No, kad se pogledaju novi koeficijenti, isto je – završila fakultet ili samo srednju školu.

“Ovo smo stvarno doživjeli kao veliko razočarenje, degradiranje struke, niti je naše ime navedeno niti je to vrednovano kroz koeficijente koje predlažu!”, objasnila je magistra fizioterapije Sanjica Vlašić.

Svi fizioterapeuti, bez obzira na stupanj obrazovanja, dobili bi tako jednaku povišicu. Da se to promijeni, poručuju u Ministarstvu zdravstva, morat će najprije mijenjati druge zakone, ali i analizirati potrebu za takvim kadrom.

Nedovoljno razlikovanje onih sa srednjom i visokom stručnom spremom najveća je zamjerka dijela sindikata.

“Poruka se šalje jednostavno – ljudi nemojte se školovati! Omalovažava se školovanje između stručne smjene i NKV radnika, zašto bi se školovali ako možete raditi sa srednjom stručnom spremom?”, kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Na plaće u ovim sektorima utječe niz faktora. Uzmimo za primjer medicinsku sestru koja ima 20 godina radnog staža. Njezina plaća iznosit će oko 1200 eura, ako je završila srednju školu, a 1300 eura ako je prvostupnica. Povišica je to od 80, odnosno 90 eura. Sve to bez radnih vikenda, dežurstava i noćnih smjena.

“Sve svoje znanje koje sam stekla u Hrvatskoj, vani, na stranim edukacijama i tečajevima, plaćala sam većinom sama, sama sam plaćala obrazovanje i nisam zato dobila ništa posebno, nikakvo veće priznanje”, kaže Jelena Bilić, magistra sestrinstva.

Koeficijente su uspoređivali i u školama. Oduševljenje je izostalo.

“Učitelji i nastavnici ne mogu biti zadovoljni bilo kakvom reformom, plaćom u javnim i državnim službama gdje će oni dobiti 11% povišicu, a netko drugi 60, 70 ili 80%”, rekao je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

No, ništa još nije konačno. Sljedećih dana održavat će se niz radnih sastanaka. Prije konačnih poteza, u Vladi će sjesti za stol i sve raspraviti. A o budućim potezima razmišljaju i sindikati.

 

DNEVNIK.HR: Revoltirani novim sustavom plaća: “Šalju nam poruku da je školovanje uzaludno!”