Novi koeficijenti za zaposlene u zdravstvu. Bolničarima plaća raste 19, specijalistima pet posto

Foto: MedicAlert UK on Unsplash 

Izvor: NOVI LIST

RAST PLAĆA, ALI…

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak duboko je razočaran

Ravnatelji Kliničkih bolničkih centara trebali bi u travnju dobiti povišicu od 475 eura bruto, odnosno s dosadašnjih 4629 eura plaće će im porasti na 5104 eura, odnosno za 10 posto. Riječ je o prijedlogu nove Vladine Uredbe o koeficijentima, piše u utorak Jutarnji list.

Povećanje koeficijenata kreće se od pet posto za neke nezdravstvene radnike pa do najviših 19 posto za bolničare, a prosjek je oko osam posto.

Tako će, primjerice, bruto plaća glavne sestre OHBP-a porasti za sedam posto, a doktora medicine specijalista za samo pet posto, s 3250 na 3418 eura bruto. Naravno, treba napomenuti da je ovdje riječ o osnovnoj plaći, za osmosatno radno vrijeme bez dežurstava i pripravnosti.

Nova Uredba o koeficijentima još uvijek nije javno dostupna, odnosno liječnici, sestre i nezdravstveno osoblje, odnosno njihovi predstavnici još uvijek nisu dobili na uvid izračune, ali ono što su imali prilike vidjeti kod njih je izazvalo nezadovoljstvo.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak duboko je razočaran prijedlogom koji je dobio na uvid i napominje kako još nisu dobili podatke za nezdravstveno osoblje, ali da generalno gotovo nitko ne može biti zadovoljan.

– Prijedlog nije dobar, koeficijenti nisu dostatno podignuti. Živimo u vremenu velike inflacije, a da ne govorimo koliko je nepravedno napravljen raspored koeficijenata prema stručnim spremama. Uopće se ne cijeni razina školovanja – govori Topolnjak.

Kao primjer navodi podatak da će spremačica dobiti povećanje od 170, a medicinska sestra od 80 eura, dok će prvostupnica dobiti samo 90 eura. Topolnjak dodaje da u tom povećanju nisu uračunate noćne smjene niti vikendi. Navodi da bi medicinske sestre imale plaću oko 1200 eura, a prvostupnice 1300 eura.

Iako još nema sve podatke o nezdravstvenim radnicima, Topolnjak kaže da su iznimno nezadovoljni jer oni sa srednjom stručnom spremom imaju pet posto veći koeficijent u odnosu na visoko kvalificirane radnike, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

 

Pročitajte još…

NOVI LIST: Novi koeficijenti za zaposlene u zdravstvu. Bolničarima plaća raste 19, specijalistima pet posto

NACIONAL: Ovo su nove plaće u zdravstvu, neki su ozbiljno profitirali

TPORTAL.HR: Evo koliko raste plaća bolničaru, sestri i liječniku, a koliko ravnatelju KBC-a