Pregovori Vlade i sindikata, čeka se prijedlog Uredbe o koeficijentima

Foto: HRT screenshot

Izvor: HRT

Završili su sastanci pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora. U pregovorima bi se trebalo uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim Zakonom o plaćama, a paralelno će se voditi i razgovori o koeficijentima. Sindikatima je obećano da će cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima dobiti 22. siječnja.

 

Piletić: Plaće za ožujak sukladno novim koeficijentima

Izjavu nakon završetka razgovora dao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Najavio je da će paralelno s pregovorima o TKU ići i razgovori o definiranju novih koeficijenata koji će biti sastavni dio vladine Uredbe.

– Uredba o koeficijentima bi trebala biti donesena u drugoj polovici veljače kako bi se odnosila na plaću užujku, koja se isplaćuje u travnju – i to za svih 244 tisuća državnih i javnih službenika, rekao je Piletić.

– U kumulativu smo u proračunu predvidjeli iznos od 850 milijuna eura za isplatu novih plaća s novim koeficijentima. Tek u slučaju da se to ne ispoštuje – u okviru pregovora o TKU mogu se otvoriti pregovori o visini osnovice. To je hodogram, dodao je – “i ne vidi potrebe da se razgovara o budućim koracima prije donošenja uredbe.

 

Cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima 22. siječnja

– Na sastanku smo morali trasirati pregovarački put koji je pred nama i nismo se dotakli onog što je za nas u ovom trenutku najaktualnije – koeficijenata zaposlenih u javnim službama, izjavio je nakon razgovora Željko Stipić iz Sindikata ‘Preporod’.

Najavio je da su iz vladinog pregovaračkog tima obećali da će sindikati dobiti cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima – 22. siječnja. Tada će sindikati, dodao je – moći iznositi svoje prijedloge i očitovati se prema Vladi s konkretnim zahtjevima.

 

Produljenje trajanja postojećih granskih kolektivnih ugovora

Što se tiče Temeljnog kolektivnog ugovora kazao je kako im je obećano dostaviti prijedlog teksta TKU a sugestije na taj tekst trebala bi dati ekspertna skupina koju su sindikati oformili. Naglasio je kako su i pregovori za granske kolektivne ugovore ‘u ćorsokaku’, pa će Vlada produljiti rok za primjenu već postojećih ugovora – do stupanja na snagu novih koeficijenta.

Pregovore je Stipić nazvao ‘paralelnim slalomom’ te izrazio nadu da će “i jedna i druga strana stići do finiša utrke”.

 

Medicinske sestre bi se mogle priključiti štrajku liječnika

Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara je rekla da ako ne budu zadovoljni s onim što im Vlada nudi da će se priključiti štrajku liječnika.

Dodaje kako s preliminarnim prijedlozima nisu bili zadovoljni, dali su primjedbe i prijedloge te čekaju da se vidi što je usvojeno, a što ne. Sukladno s tim će moći reći što dalje.

– Nezadovoljni smo s razlikama između jedne, druge, treće kategorije i bazično da naše medicinske sestre jedine se u sustavu obrazuju 5 godina i ne možemo prihvatiti da imamo iste koeficijente kao neki koji se manje godina obrazuju, naglasila je.

Ističe kako su najniži koeficijenti kod medicinski sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i tu se očekuje veća povišica.
– Očekujemo, kako je Vlada rekla, povećanje od 5-20 posto, ovisi tko u koju kategoriju spada, govori.

 

Jagić: Neki sindikati bezrazložno dižu histeriju

Što se tiče koeficijenata, za sada ne želimo ništa prejudicirati jer nismo dobili konačni prijedlog, kazao je uoči pregovora Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske. Dodao je kako su dosadašnji prijedlozi “dobar temelj za daljnje pregovore i doradu nekih stvari oko radnih mjesta”.

Napomenuo je kako “neki sindikati bezrazložno dižu histeriju te da svatko nešto hoće, a sve skupa nije uobličeno kako se očekuje da bude”.

 

‘Očekujemo najveći rast plaća u obrazovanju’

– Očekujemo najveći rast plaća u obrazovanju, to je jedino prirodno i logično. To što nas brojčano ima mnogo – ne znači da zaposlenici s visokom stručnom spremom smiju toliko zaostajati za drugim javnim službama, izjavila je uoči pregovora Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Dodala je kako “svi pritisci koji se sada rade – objektivni, ali ne nose stvarni i ujednačeni rast plaća u javnom sektoru” te da “ne mogu dozvoliti grabljenje u javnu masu novaca”.

 

Usklađivanje TKU s novim Zakonom o plaćama

Novi pregovori sa sindikatima otvaraju se radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću. Naime, s početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o plaćama, a u izradi su i dvije uredbe koje trebaju stupiti na snagu do kraja veljače. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi, istaknuo je ministar rada Marin Piletić.

Izrazio je uvjerenost oko postizanja konsenzusa o novim koeficijentima po kojima bi od travnja trebale biti isplaćivane plaće u javnim i državnim službama.

Naime, novi Vladini prijedlozi Uredbi o koeficijentima pojavili su se u javnosti i njima su posebice nezadovoljni liječnici. Samo 5-postotno povećanje koeficijenata liječnici smatraju dovoljnim razlogom za štrajk. A Udruge hrvatskih sudaca uputile su pritužbu Europskoj komisiji zbog visine sudačkih plaća.

 

Pročitajte još…

HRT: Pregovori Vlade i sindikata, čeka se prijedlog Uredbe o koeficijentima

VEČERNJI LIST: Piletić: Konačni prijedlog koeficijenata još nije gotov, 22. siječnja ćemo sve znati

NOVI LIST: Sutra se nastavljaju pregovori: ‘Sramotno je koliko plaće u školama zaostaju za ostalima…’

TPORTAL.HR: Pregovori Vlade i sindikata: Čeka se prijedlog Uredbe o koeficijentima