Tko je nezadovoljan predloženim koeficijentima u javnim službama?

Foto: HRT screenshot

Izvor: HRT

Tko je nezadovoljan predloženim koeficijentima u javnim službama? Hoće li liječnici u štrajk? Je li Vlada spremna na korekcije koeficijenata u dogovoru sa sindikatima?

O tome su u emisiji U mreži Prvog govorili ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada Dražen Opalić, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak, te predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Danas je prvi sastanak Vlade i sindikata javnih službi o novom temeljnom kolektivnom ugovoru, a nakon toga sastanak sa sindikatima državnih službi.

Opalić naglašava da je Vlada ušla u reformu sustava plaća u sustavu državne i javne službe te da je zakon stupio na snagu s 1. siječnjem.

– Plan je odredbe donijeti do 1. ožujka kako bi se plaća za ožujak u travnju mogla isplatiti po novome, kazao je.

– Prema predloženim koeficijentima plaća nikome ne pada. Svi u sustavu će dobiti korekciju plaće. U sustavu zdravstva to ide od 6 do 30 posto, a najviše ide onima koji su najmanje plaćeni, govori.

Podsjeća kako je ova uredba financijski „teška” oko 850 milijuna eura te da je 300 milijuna eura već izdvojeno sa stalnim dodatkom koji je bio predujam ovoj reformi za najniže plaćena radna mjesta.

 

Nezadovoljstvo nezdravstvenih radnika srednje stručne spreme

Topolnjak je kazao kako u sustavu javnih službi je predviđeno za 180 tisuća ljudi predviđeno je 580 milijuna eura, a za državne službe kojih ima 60 tisuća, predviđeno je 350 tisuća eura i očito je, kako kaže, da su oni imali manje koeficijente do sada.

– Za svaku je pohvalu odluka Vlade da se onima koji imaju najmanje plaće, plaće značajnije podignu. U sustavu zdravstva smo zadovoljni s koeficijentima koje će dobiti pomoćni radnici, stoga što će njima najviše rasti plaće, rekao je.

Dodaje kako postoji nezadovoljstvo nezdravstvenih radnika srednje stručne spreme, gdje je razlika između njih i onih NKV 5 posto.

– Tu ćemo predložiti korekcije, kazao je.

 

Liječnici prošle godine otišli u inozemstvo u nikada većem broju

Čulinović-Čajić naglašava kako nju zbunjuje to što je njima 15. prosinca pokazano u ministarstvu zdravstva da se ljudima koji su najviša razina školovanja, a to su specijalisti liječnici, povećava koeficijent za 5 posto.

– Ne znam što se u međuvremenu događalo u ministarstvima, ali povećanje za jedan posto ništa nije promijenilo. Stav liječničke struke je da je to beznačajno, rekla je.

– Vlada i ministarstva moraju biti svjesni žele li u ovoj državi osigurati dostupnu zdravstvenu zaštitu u javnom zdravstvu ili sklapati ugovore s privatnim zdravstvenim organizacijama. Zadnjih mjeseci svjedočimo ogromnom odljevu liječnika starije i srednje generacije u privatne zdravstvene ustanove, naglašava.

Dodaje kako su mladi liječnici prošle godine otišli u inozemstvo u nikada većem broju.

 

HRT: Tko je nezadovoljan predloženim koeficijentima u javnim službama?