‘Bolesnima poboljšavamo kvalitetu života, a za ovu državu ne postojimo. Nevjerojatno je što nam rade’

Foto: Sincerely Media on Unsplash 

Izvor: NOVI LIST

MAGISTRI FIZIOTERAPIJE

Uložili su pet godina u obrazovanje, a zdravstveni sustav to ne vrednuje

Iako su prvi magistri fizioterapije s diplomama napustili fakultete prije deset godina, Ministarstvo zdravstva ih još uvijek ne prepoznaje, a da je tome tako, potvrđuje i novi prijedlog Vladine Uredbe o koeficijentima za zdravstvene djelatnike.

Za razliku od liječnika koji su nezadovoljni predloženim koeficijentima, magistara fizioterapije na popisu uopće nema. Oni su za Ministarstvo zdravstva i dalje nevidljivi jer kao i do sada izjednačeni su s prvostupnicima fizioterapije.

I tako već cijelo desetljeće, unatoč tome što se diplomski programi fizioterapije već dvanaest godina provode diljem Hrvatske, imaju dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a magistri fizioterapije dobrodošli su u zdravstvenim ustanovama.

Degradacija struke

Navodeći da se radi o degradaciji struke, Jasna Imgrund, povjerenica riječke podružnice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, ističe da borba za koeficijent magistara fizioterapije traje već godinama.

– Studij je otvoren 2012. godine i od tada to nije rješeno. Nadali smo se da će se to riješiti novom uredbom, jer naša strukovna komora i strukovne udruge predale su svu potrebnu dokumentaciju kako bi se koeficijent ostvario.

Nevjerojatno je da nas u novoj uredbi nigdje nema. Kad je otvoren novi studij, KBC je sufinancirao naše školovanje, a dio je sufinancirao fakultet.

Većina nas smo stručni suradnici fakulteta i radimo i u KBC-u. Na taj način su nas poticali da upišemo studij i naravno da smo se odlučili za školovanje. Od tada postoje upiti kad će se riješiti koeficijenti, ali i dalje ništa, objašnjava sindikalna povjerenica.

Dodajući da već desetljeće magistri imaju koeficijent prvostupnika koji iznosi 1,20, kaže da bi trebao biti dvostruko veći, a najžalosnije je to da su se magistri školovali, odradili sve obaveze, uložili su pet godina u obrazovanje, a nitko to ne vrednuje.

– Sve nas zanima u čemu je problem, jer ako strukovne komore kažu da je sve u redu, zašto se to nije procesuiralo. Od prve generacije koja je izašla sa studija prošlo je već 10 godina, a to nije baš malo.

Radi se o puno izgubljenog novca, oduzetih dodataka na plaću koje bismo trebali imati, a kompetencije postoje. Kad je bila pandemija, bili smo na prvom mjestu, a sada smo opet nigdje, ističe Imgrund.

Fizioterapeuti, kaže, sveprisutni su od neonatologije do palijative, poboljšavaju kvalitetu života, a u ostalim zemljama EU-a daleko su bolje tretirani.

– Naše su kompetencije vrlo široke i smatramo da za svaku stručnu spremu moramo imati razrađene koeficijente. U izravnom smo kontaktu s pacijentima i što smo stručniji, to smo kvalitetniji i pružamo bolju skrb.

Mi svoje znanje prenosimo na pacijente bez obzira na koeficijente, ali osjećamo se zakinuto jer svi smo mi uložili sredstva i vrijeme u obrazovanje, očekujući da će nam to kroz vrednovanje našeg rada biti vraćeno, naglašava Imgrund.

Još je veći apsurd što je upravo od ovog siječnja fizioterapiji priznat status znanstvene grane unutar znanstvenog područja biomedicine i zdravstva.

Naime, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prihvatilo je i predložilo ministru nadležnom za znanost i visoko obrazovanje uvrštavanje fizioterapije kao znanstvene grane u Pravilnik o znanstvenim i interdisciplinarnim područjima, poljima i granama te umjetničkom području, poljima i granama.

Upoznati s problemom

U kabinetu ministra zdravstva priznaju da su upoznati s problemom te ističu da je za magistre fizioterapije i magistre radiološke tehnologije potrebno urediti njihove kompetencije kroz izmjenu važećeg zakonskog okvira, odnosno Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti i Zakona o djelatnostima u zdravstvu, s obzirom na to da važeći zakoni kao minimum kompetencija priznaju samo prvostupnika, ali ne i magistra u navedenim djelatnostima.

– Nakon izmjene važećih zakona i utvrđivanja kompetencija, bit će moguće utvrditi i poslove koje će te osobe obavljati, a samim time to će biti preduvjet za njihovo uvrštavanje u Uredbu o koeficijentima kako bi se propisao odgovarajući koeficijent složenosti poslova za navedena radna mjesta.

Također će se posebno analizirati potrebe za takvim kadrom u zdravstvenom sustavu, poručuju iz Ministarstva zdravstva.

Međutim, odgovora zašto to do sada, već cijelo desetljeće nije učinjeno, nema.

Kao što nema ni preciziranja kad će se izmjenama zakonskih okvira pristupiti, a najnevjerojatnije zvuči da će se nakon više od desetljeća provođenja studijskog programa za magistre fizioterapije i jednako toliko dugog njihovog rada u zdravstvenim ustanovama pristupiti analiziranju potreba za tim kadrom u zdravstvenom sustavu.

Hrvatska ima petnaestak doktora znanosti fizioterapije

S činjenicom da je status magistara fizioterapije potrebno u najkraćem roku riješiti, slaže se i dekanica Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. Daniela Malnar koja kaže da to nije samo borba fakulteta, već i Hrvatske komore fizioterapeuta.

– Kao što su priznate magistre sestrinstva, tako bi trebali biti priznati i magistri fizioterapije i u tom smo smislu pokrenuli razgovore s Komorom da se njihov status riješi.

Fizioterapija je sada postala priznata i kao znanstvena grana, imamo već petnaestak doktora znanosti i smatramo da status treba izboriti, zaključuje dekanica.

 

NOVI LIST: ‘Bolesnima poboljšavamo kvalitetu života, a za ovu državu ne postojimo. Nevjerojatno je što nam rade’