Predstavljene uredbe o koeficijentima: Javni sektor nezadovoljan

Foto: HRT screenshot

Izvor: HRT

Predstavnici Vlade predstavili su sindikatima uredbe o koeficijentima za plaće javnih i državnih službenika. Sastanak s državnim službenicima, sudeći prema izjavama, prošao je dobro. Oni su, kažu, umjereno zadovoljni. No, predstavnici sindikata javnog sektora izrazito su nezadovoljni onim što je Vlada ponudila te će s članstvom razgovarati što i kako dalje.

 

Kroflin: Nismo zadovoljni, štrajk je uvijek opcija

– Kratko i jasno, nismo zadovoljni. Nismo zadovoljni procesom. Proces nije bio onakav kako nam je bilo obećavano. Nismo bili dovoljno uključeni, nismo imali utjecaj na stvari na koje smo trebali imati i sukladno takvom procesu nismo zadovoljni ni finalnim rezultatom, rekao je Kroflin.

Dodao je da su danas dobili nekakve pomake u odnosu na prethodne varijante koeficijenata te da to sad moraju ocijeniti i vidjeti u kojoj su poziciji.

Kroflin je rekao kako bi danas trebali dobiti novi popis svih radnih mjesta i koeficijente te da će ih vjerojatno već do srijede moći analizirati. Rekao je i da je sastanak završio vrlo brzo te da se predstavnici sindikata nisu pojedinačno izjašnjavali, ali da, uzevši u obzir današnje reakcije kolega, ne vlada pretjerano zadovoljstvo ni sa čije strane.

Na novinarsko pitanje je li štrajk opcija, odgovorio je: “Uvijek je štrajk opcija”.

 

Piletić: Ne možemo očekivati da će svi biti zadovoljni

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da će u srijedu poslati nacrt prijedloga uredbe sindikatima, koji onda imaju zakonski rok od 15 dana da dostave svoje mišljenje.

– Sasvim je sigurno da ćemo nastaviti razgovor s njima kao što smo to činili dosad, poručio je ministar.

Što ako mišljenje bude negativno, pitali su novinari.

– Sasvim sigurno nećemo ovu reformu raditi na način da bi svi bili nezadovoljni. Ne možemo očekivati ni da će svi biti zadovoljni, odgovorio je Piletić.

Na pitanje o mogućem štrajku, odgovorio je da sindikati uvijek imaju prostora za sindikalne akcije ako nisu zadovoljni, ali smatra da nema potrebe za bombastičnim najavama štrajkova i prosvjeda dok god imaju prostora za razgovor.

– Jer u konačnici rezultati i ove reforme bit će vidljivi na plaći u travnju, rekao je Piletić.

Rekao je i da ne zna gdje je Kroflin na današnjem sastanku čuo da su svi nezadovoljni.

– Ja nisam čuo, dodao je.

Piletić je, među ostalim, naveo da je fiskalni učinak svih poteza nastalih dogovorom sindikata i Vlade 1,5 milijardi eura.

– Ako nam je to malo, nedovoljno po pitanju raspona, po pitanju visine koeficijenata, ja ću onda podsjetiti da to u kunama iznosi nešto više od 11 milijardi kuna, rekao je Piletić.

 

Božinović: Svima plaće rastu

– Činjenica je, i to je ono što je bitno, da svima plaće rastu. Čuli ste da se radi o nekih 35 posto povećanja od ožujka do prosinca prošle godine, i sad je 12,5-13 , kako gdje, posto – s ovim najnovijim izmjenama Zakona, poručio je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

– Mislim da 1 posto, ako sam dobro vidio prezentaciju, 1 posto je ostao na razini koja je do sada bila, ali svima ostalim je poraslo i brinulo se baš o ovima s dna hranidbenog lanca koji zaista nisu mogli živjeti od svoje plaće i svog rada. Znači, pokušala se ispraviti nepravda, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar.

 

Liječnici prijete štrajkom

Resorno ministarstvo uoči sastanka tvrdilo je da je pokušalo izbalansirati koeficijente. No, medicinske sestre i tehničari žele isto povećanje kao liječnici, a liječnici najavljuju štrajk ako Vlada ne poboljša ponudu vezanu za povišice. Zaposleni u srednjim školama poručili su da je nedopustivo veliko zaostajanje plaća u obrazovanju u odnosu na ostale zaposlene u javnim službama.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagačić rekao je kako očekuju da se policijskim i carinskim službenicima, sudskim zapisničarima te pravosudnim policajcima poveća koeficijent.

– Još uvijek čekamo, rekao je.

– S obzirom na to da predstavljam sve zaposlene u sustavu zdravstva, bit ću sretan kada vidim koeficijente nezdravstvenih radnika koje do sada nismo uspjeli vidjeti. Očekujem da će ti koeficijenti biti pomaknuti od onoga što smo čuli, naročito kod nezdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom, između NKV radnika i srednje stručne spreme, ali isto tako kod zdravstvenih radnika između srednje stručne spreme i prvostupnika, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

 

Pročitajte još…

HRT: Predstavljene uredbe o koeficijentima: Javni sektor nezadovoljan