Šef sindikata očekuje korekcije predloženih koeficijenata za dio radnika

Foto: HRT screenshot

Izvor: TPORTAL.HR

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak uoči sastanka u Ministarstvu rada kako očekuje korekcije predloženih koeficijenata za dio radnika u zdravstvu i socijalnoj skrbi

“Očekujem da koeficijenti budu pomaknuti kod nezdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom, između NKV radnika i srednje stručne spreme, isto tako kod zdravstvenih radnika, između srednje stručne spremen i prvostupnika”, izjavio je Topolnjak uoči sastanka sa sindikatima javnih službi u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i predstavljanja uredbe o koeficijentima za plaće.

Dodao je i da još ne zna kakvi će biti koeficijenti u zdravstvu za prvostupnike nezdravstvene radnike, za VSS nezdravstvene radnike – pravnike i ekonomiste, te će ih moći komentirati tek nakon sastanka.

“Ono što znam su koeficijenti 1,15 za nezdravstvene NKV radnike u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, pa do koeficijenta 2 za radnike prvostupnike i nešto više za magistre pojedinih djelatnosti”, rekao je Topolnjak.

Kada dobiju popis koeficijenata za odgovarajuća radna mjesta, sindikati će imati 15 dana za očitovanje na prijedlog. Nakon toga će Vlada odlučiti hoće li prihvatiti njihove sugestije, objasnio je.

Rekao je i da će Vlada razgovarati sa sindikatima ako očekuje zadovoljne radnike, iako nije riječ o pregovorima i uredba o koeficijentima se donosi jednostrano.

“Nezadovoljni smo time što nam uvjeti rada i odgovornost prelaze u koeficijente te mi (sindikati) više o tome ne možemo pregovarati. Vlada će moći jednostrano donositi i dalje koeficijente, a vidjet ćemo koliko će oni biti na dobrobit zaposlenika”, rekao je Topolnjak.

Upitan je li štrajk opcije, odgovorio je da su sve opcije otvorene, ali i da ne bi sada govorio o štrajku dok još nisu poznati ni svi predloženi koeficijenti.

“Štrajka neće biti sigurno do kraja kolektivnog pregovaranja, jer će sada početi pregovori za novi temeljni kolektivni ugovor. I tu očekujemo nekakve nove stavke i dimenzije za naše članove”, rekao je Topolnjak.

 

TPORTAL.HR: Šef sindikata očekuje korekcije predloženih koeficijenata za dio radnika

INDEX.HR: Šef sindikata zdravstva i socijale očekuje korekcije za dio predloženih koeficijenata