U Ministarstvu zdravstva održani pregovori o koeficijentima

Foto: HRT screenshot

Izvor: HRT

U Ministarstvu zdravstva danas su održani pregovori sindikalnih predstavnika o koeficijentima zaposlenih u zdravstvu, a ispred zgrade ministarstva održan je i prosvjed magistara fizioterapije.

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se s predstavnicima Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Na današnjem sastanku dali smo svoje primjedbe i mišljenje, ovo nisu pregovori, nego razgovori s ministarstvom, naglasio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak nakon sastanka.

Uvjeren je da će neke primjedbe s današnjeg sastanka biti prihvaćene.

Iznio je podatak da je potrebno 24 milijuna eura samo da bi se povećao koeficijent prvostupnika sa sadašnjih 1,93 na 2,15, koliko Sindikat smatra da bi on trebao iznositi.

Potrebno je barem 50 milijuna eura da bismo donekle zadovoljili zahtjeve svih radnika u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja i socijalne skrbi koju Sindikat također predstavlja, rekao je.

Govoreći o prosvjedu magistara fizioterapije, ali i magistrima radne terapije, laboratorijske dijagnostike, primaljstva i radiološke tehnologije rekao je da oni također zavrjeđuju koeficijent i budu u uredbi te očekuje da će Zakon biti izmijenjen kako bi im se priznao status.

Današnjim sastankom zadovoljna sam u dijelu prevođenja iz granskog kolektivnog ugovora u nove platne razrede, odnosno hibridne koeficijente. Vidimo tu pomak da se određene grupacije pomiču u veću razinu koeficijenata, rekla je predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

Molili smo Ministarstvo da nam pošalju dorađenu tablicu kako bismo vidjeli i dogovorili na našim tijelima, uvijek se u nekoj tablici prepozna da je nešto previđeno. Pokušali smo urediti tablicu tako da nitko iz tih dijelova granskog kolektivnog ugovora ne ostane bez određenog povećanja navela je i naglasila je da se zdravstvo mora promatrati kao posebna i specifična grana.

Ako su liječnici nezadovoljni, kako onda ne bi bile medicinske sestre nezadovoljne u odnosu na dobiveno? Medicinske sestre su u postotcima dobile manje povećanje plaće nego liječnici, rekla ja Anica Prašnjak uoči sastanka.

Stjepan Topolnjak govoreći o predloženim koeficijentima rekao je da ima i zadovoljnih ljudi, no naročito su nezadovoljni nezdravstveni radnici koje Ministarstvo zdravstva nije željelo staviti u svoj dio Uredbe, nego ih je prepustilo MIinistarstvu rada, a koje ne zna one specifičnosti koje u zdravstvu postoje.

HRT: U Ministarstvu zdravstva održani pregovori o koeficijentima