Dogovor ili štrajk: Hrvatski sindikati traže značajno više, evo za koga predlažu veće koeficijente

Foto: SSZSSH

Izvor: JUTARNJI LIST

ISTJEČE ROK

Riječ je o velikom broju zaposlenika, a konačni izračun izdataka bio bi mnogo veći od spominjanih 5,5 milijuna eura mjesečno

Svi naši članovi traže da se njihova radna mjesta nađu u sindikalnom očitovanju Vladi. Ne odnosi se to samo na učitelje, nego i na druga radna mjesta u sustavu odgoja i obrazovanja. Naša je obveza tražiti veći rast, a na Vladi je odgovornost hoće li udovoljiti i za to osigurati dodatna sredstva, kaže Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata i čelnica najvećeg sindikata u državi – Sindikata hrvatskih učitelja, uoči isteka roka za predaju očitovanja o novim koeficijentima za javne službe.

Podsjetimo, Vlada je sindikatima dala dvotjedni rok za očitovanje o uredbama o koeficijentima koji istječe danas, a uredbe planira donijeti do 1. ožujka.

U trenutku kada je sindikalna scena podijeljena, pa dva od četiri reprezentativna sindikata u obrazovanju ustraju na organizaciji prosvjeda u petak na Markovu trgu, očito je da će – bez obzira na razinu nezadovoljstva – u svojim očitovanjima svi tražiti od Vlade više od ponuđenog.

Zahtjevi sindikata

Zajednički zahtjev SHU i Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) jest prebacivanje učitelja-nastavnika, stručnih suradnika i odgojitelja u domovima, tajnika i računovođa u viši (osmi) platni razred u kojem bi, umjesto ponuđenog raspona od 1,86 do 2,0, dobili koeficijente u rasponu od 2,01 do 2,30.

S obzirom na to da se pozicija o kojoj govorimo, nositelji službe, ne odnosi samo na učitelje, riječ je o velikom broju zaposlenika. Konačni izračun povećanja bio bi zbog domino-efekta na sve ostale koeficijente mnogo veći od nedavno spomenutih 5,5 milijuna eura mjesečno – ističe Šprem.

Uz prvi zahtjev o prebacivanju nositelja službe u viši platni razred, NSZSŠH će u svom očitovanju Vladi tražiti konkretne korekcije koeficijenata za pojedina radna mjesta. Osim što su na Vladinoj listi koeficijenata zamijetili propuste, pa, primjerice, strukovnog učitelja s VŠS nema u tablici, odgojitelju u učeničkom domu koeficijent je smanjen. – Njihov koeficijent mora biti usklađen s koeficijentom nastavnika, kao što je bilo dosad – kaže predsjednica sindikata Nada Lovrić.

Tražit će i viši koeficijent za domare (prebačaj s 1,12 na 1,30), a njihov je prijedlog i da radno mjesto tajnika i voditelja računovodstva također uđe u viši platni razred, kao i učitelji-nastavnici, s rasponom koeficijenata od 2,01 do 2,30. Zdravstveni voditelj u učeničkim domovima, odnosno medicinske sestre i tehničari u njima, pogrešno se u prijedlogu uredbe vode kao medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom, iako im je, objašnjava Lovrić, uvjet zapošljavanja viša stručna sprema.

Prosvjed u petak

U tablici koju smo dobili od Vlade nema radnog mjesta noćnog pazitelja u učeničkom domu, a tražimo i da radno mjesto ekonom nosi koeficijent od 1,38, kao što je predviđeno za ostala radna mjesta referenta III. vrste – napominje Lovrić.

S druge strane, treći reprezentativni sindikat u obrazovanju, Preporod, poslao je svoje očitovanje s, kako kažu, samo paušalnim osvrtom na neformalno im prikazane koeficijente. Smatraju da su zaposlenici u obrazovanju, a posebno oni u posebnim ustanovama i učeničkim domovima, zapostavljeni u odnosu na druge.

Posebno ističu zdravstvo i socijalnu skrb. – Naš je zahtjev da koeficijent nositelja službi, učitelja i stručnih suradnika ne bi smio biti ispod 2,17, što iznosi desetpostotno povećanje u odnosu na predloženo – kaže Željko Stipić, uz napomenu kako organizacija prosvjeda i odaziv terena prelaze njegova očekivanja.

Prosvjed organiziraju u suradnji sa Sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, a neće im se pridružiti SHU i NSZSŠH.

“Primjedbe nisu obvezujuće, ali ne bude li dogovora – prekidaju rad”

Istječe rok od 15 dana u kojem su sindikati imali pravo predati svoje primjedbe na Uredbu o koeficijentima. Njihove primjedbe za donositelje uredbe nisu obvezujuće i sindikati to dobro znaju, ali ako se ne usvoje, prijete i štrajkom.

Naime, svoje su primjedbe poslala tri zdravstvena, reprezentativna sindikata: Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatski sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

Predstavnike svih sindikata primio je ministar Vili Beroš te su razgovarali o prijedlozima.

Mi smo predali naše primjedbe i sugestije te smo razgovarali s ministrom koji je kazao da će pokušati što je više moguće izaći u susret – kaže predsjednik samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak.

Iako Ministarstvo i Vlada nemaju rok u kojem bi trebali objaviti što jesu ili nisu prihvatili od primjedbi, Topolnjak drži da bi sredinom sljedećeg tjedna mogli dobiti prve informacije.

Ono što je sigurno, uredba mora biti gotova 1. ožujka kako bi ušla u centralni obračun plaća. Iskreno se nadamo da ćemo svi biti zadovoljni koliko je to moguće – zaključuje Topolnjak.

Anica Prašnjak, predsjednica sestrinskog sindikata, kaže da su tijekom jučerašnjeg dana prikupljali još neke podatke i dovršavali tablice te će sutra, posljednjeg dana roka, predati svoje primjedbe.

Podsjetimo, zdravstveni su sindikati bili generalno nezadovoljni te su liječnici zaprijetili štrajkom ako se ne prihvate njihove primjedbe, a podržale su ih sve liječničke udruge.

Što se sestara tiče, problematične su razlike u koeficijentima između stručnih sprema, a iz Samostalnog sindikata navode kako je premala razlika između NKV radnika i onih sa srednjom stručnom spremom.

Ipak se mora poštovati nečije školovanje – kaže Topolnjak, a preostaje vidjeti hoće li se riješiti i problem fizioterapeuta koji su u utorak prosvjedovali.

JUTARNJI LIST: Dogovor ili štrajk: Hrvatski sindikati traže značajno više, evo za koga predlažu veće koeficijente