Vijesti i zbivanja

Utorak, 03.03.2009.

DJECA U BOLNICI BEZ NADZORA!

SINDIKATI UPOZORAVAJU RAVNATELJA ČAKOVEČKE BOLNICE NA DRASTIČNA KRŠENJA RADNIČKIH PRAVA

Naš ravnatelj hvali ministra zdravstva i reformu, a zadovoljan je i (HZZO-ovim) limitima. Onda će vjerojatno imati i para kojima će platiti zaostake medicinskom osoblju onkologije koje zakida odugovlačenjem primjene kolektivnog ugovora...

U petak je u čakovečkom Domu sindikata održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi iznijeli argumente kojima potkrepljuju stav da se u Županijskoj bolnici Čakovec drastično krše radnička prava. Raskošnu kreaciju prekršenih prava potpisuje osobno ravnatelj Bolnice, anesteziolog Dragutin Kopasić.


Samostalnom sindikatu zdravstva dostavljena je peticija koju je potpisalo 20-ak sestara Djelatnosti pedijatrije koje upozoravaju na neodrživo lošu organizaciju službe. Prije obraćanja Sindikatu, zdravstveni su djelatnici pokušali problem riješiti unutar ustanove, al' zalud...

Ispis  Opširnije


Utorak, 03.03.2009.

Sindikat traži ostavku članova Upravnog vijeća

SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE ZA STANJE U DOMU ZDRAVLJA RIJEKA SMATRA ODGOVORNIM UPRAVNO VIJEĆE 

U trenutačnoj situaciji kad se ustanova nalazi u rastućim gubicima, koji premašuju 22 milijuna kuna i za čiju sanaciju još ne postoji jasno rješenje, Upravno vijeće mora snositi dio odgovornosti, kaže Spomenka Avberšek
RIJEKA – U priču oko Doma zdravlja Primorsko-goranske županije koji grca u dugovima i muči muku s viškom zaposlenih uključili su se i sindikati – Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, pozvala je cjelokupno Upravno vijeće Doma zdravlja koje je u petak prihvatilo ostavku dosadašnje ravnateljice mr. Milene Kabalin da podnese ostavku. Naime, kako kaže, Upravno vijeće je ono koje u prvom redu upravlja Domom zdravlja kao ustanovom, a ne ravnatelj, pa u trenutačnoj situaciji gdje se ova ustanova nalazi u rastućim gubicima, koji premašuju 22 milijuna kuna i za čiju sanaciju još ne postoji jasno rješenje, mora snositi dio odgovornosti.

Ispis  Opširnije


Petak, 27.02.2009.

Kršenja radničkih prava u bolnici Čakovec

Čakovec, 27. veljače 2009.- U Županijskoj bolnici Čakovec krše se radnička prava-ustvrdila je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, na konferenciji za novinare održanoj u čakovečkom Domu sindikata. Posebice je spomenula  dva odjela- pedijatrijski i onkološki. Osim Spomenke Avberšek, sugovornici novinarima bili su i tajnik Sindikata Dražen Managić, sindikalni povjerenik u Županijskoj bolnici Stjepan Topolnjak i regionalni povjerenik SSSH Franjo Veble.

Ispis  Opširnije


Srijeda, 25.02.2009.

»Žele li od moje plaće kupiti još metar jahte?«

SINDIKATI SKEPTIČNI PREMA NAJAVLJENOJ MOGUĆNOSTI ZAMRZAVANJA PRIMANJA

Sindikati spremni razgovarati samo kad se donesu cjelovite antirecesijske mjere, u kojima bi državni službenici bili dio rješenja utemeljenog na solidarnosti svih slojeva društva

ZAGREB – »Spremni smo izići pred članstvo samo s prijedlogom antirecesijskih mjera u kojem bi državni službenici bili dio cjelovitog rješenja koje bi se temeljilo na solidarnosti svih slojeva društva«, odgovor je Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika na ponovno aktualiziranje pitanja rezanja plaća u državnim i javnim službama kao jedne od antikriznih mjera. Međutim, sa sindikatima predstavnicima proračunskih korisnika nitko još nije razgovarao, ni službeno ni neslužbeno kako tvrde, o mogućnosti zamrzavanja plaća, a tu ideju odbijaju s istih pozicija s kojih su je odbijali i u prosincu kada se razgovaralo o mogućnosti donošenja proračuna s nultim deficitom.
    – Od Vlade očekujemo da, kad je kriza u pitanju, počne slati jednoznačne i nedvosmislene poruke te javnost izvjestiti o realnim razmjerima krize, a ne tražiti da sindikati za nju odrade nepopularan i neželjen teret političke mobilizacije oko antirecesijskih mjera – stav je službeničkog sindikata.    

Ispis  Opširnije


Srijeda, 25.02.2009.

Večernji list o najavi smanjenja plaća

Ispis 


Vezane vijesti

Utorak, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Srijeda, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)