Vijesti i zbivanja

Saturday, 21.03.2009.

Jutarnji list o pregovorima s Vladom

Ispis 


Saturday, 21.03.2009.

Vlada i sindikati javnih i državnih službi i dalje bez dogovora o plaćama, nastavak u ponedjeljak

ZAGREB, 20. ožujka 2009. (Hina) - Vlada i sindikati javnih i državnih službi niti na današnjem sastanku nisu se dogovorili oko Vladina prijedloga za šest postotno smanjenje plaća, pa je novi sastanak zakazan za ponedjeljak kada sindikati trebaju odgovoriti na Vladin konačni prijedlog koji im je ponuđen danas.

Čelnici 15 sindikata javnih i državnih službi trebaju preko vikenda odlučiti hoće li ipak prihvatiti prijedlog kojim se osnovica za plaće 240.000 korisnika državnog proračuna vraća na razinu iz 2008. godine.

Vlada im u novom sporazumu nudi da će pregovore o ponovnom rastu plaća započeti kada realni BDP počne rasti na međugodišnjoj razini više od dva posto u dva uzastopna tromjesečja.

Od službene objave podataka o rastu realnog BDP-a primjenjivala bi se osnovica za plaće iz siječnja ove godine, dakle opet uvećana za šest posto.

Vlada se u novom prijedlogu obvezuje da nakon smanjenja plaća za šest posto do kraja ove godine više neće smanjivati plaće javnih i državnih službenika.

Također se navodi da će Vlada i sindikati do kraja rujna usuglasiti način usklađivanja plaća u javnom sektoru, nakon komparativne analize plaća u okviru koje će se izraditi posebna analiza cijene rada.

To je Vladin konačni prijedlog, a zadnji rok za sindikalni odgovor je ponedjeljak jer moramo završiti rebalans proračuna, izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon četverosatnih pregovora sa sindikalcima.

Ispis  Opširnije


Saturday, 21.03.2009.

SLOBODNA DALMACIJA: Medicinske sestre vam se više neće ni nasmijati


Medicinske sestre na splitskoj urologiji - za manju plaću trebale bi teški posao raditi s jednakim žarom! / Nikola VILIĆ/CROPIX

SLUŽBENICI PORUČUJU KAKO SU IONAKO PODCIJENJENI, A VLADIN UDAR IMAT ĆE POSLJEDICE

Sindikati javnih i državnih službi jasno su kazali što misle o Vladinu prijedlogu o smanjenju plaća za 240.000 ljudi koji primaju plaće iz državnog proračuna. Upozorili su kako je to najgrublji napad na kreativan i produktivan rad u zdravstvu, školstvu, znanosti i kulturi, kao i na opasan rad u policiji i vojsci, na human i težak rad u socijalnoj skrbi, na odgovoran rad u sudstvu, carini i državnoj upravi.

Ispis  Opširnije


Friday, 20.03.2009.

Prenosimo iz medija

Prijedlog Sporazuma o zamrzavanju plaća, ako bi Vlada pristala na taj scenarij, Sindikati državnih i javnih službi uputili bi na referendum državnim službenicima. U protivnom, slijedi jednostrano rezanje osnovice plaće na razinu iz prošle godine


ZAGREB – Sindikati državnih i javnih službi na današnji sastanak s predstavnicima Vlade dolaze s odlukom da odbiju prijedlog šestpostotnog smanjenja plaća za preko 240 tisuća zaposlenih čije se plaće isplaćuju iz proračuna. Bez utvrđivanja iznosa i rokova u kojima će se oduzeta sredstva vratiti, sindikati ne mogu prihvatiti prijedlog izmjene kolektivnih ugovora i sporazuma o plaćama kojima bi se osnovica za plaće od 1. travnja vratila na razinu iz 2008. godine, a novi pregovori o plaćama započeli tek kada dođe do rasta BDP-a na godišnjoj razini. Takva ponuda je neprihvatljiva, poručuju sindikati.

Ispis  Opširnije


Friday, 20.03.2009.

Prenosimo iz NOVOG LISTA

Ispis 


Vezane vijesti

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Wednesday, 24.07.2019.

Marić: Za nekoliko dana poznat smjer poreznih izmjena

(HRT, 24. srpnja 2019.) Ministar financija Zdravko Marić je najavio kako će za nekoliko dana biti poznato slijedi li novi val poreznog rasterećenja dohotka te može li se očekivati da će zaposleni imati veći prihod.

Upitan može li se očekivati ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i prijevoz te mogu li radnici već u kolovozu i rujnu očekivati veći prihod, Marić je uoči sjednice Vlade odgovorio je da je proteklih dana razgovarao s poslodavcima i sindikatima te da je taj segment interesno zastupljen kod obje te strane.

Opširnije

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)