Vijesti i zbivanja

Wednesday, 08.07.2009.

'Država nije na koljenima, ona je na podu'

Zagreb, 08.07.2009., 13:40 | Milena Dražić
U javnosti se pojavila informacija kako će nova Vlada u trećem rebalansu proračuna ponovno rezati plaće djelatnika u javnim službama, no ovog puta navodno neće ostati pošteđena ni najugroženija skupina građana, umirovljenici.

'Nema dvojbe da nas čeka burna jesen te da će ponovno velik dio tereta pasti na leđa javne i državne službe koje su jedine  dosad smanjile svoje plaće', rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Savez samostalnih sindikata Hrvatske te rekla kako informacija da će Vlada rezati mirovine govori da Vlada smanjuje plaće jedino onima kojima to izravno svojim dekretima i može.

Uvođenje radne obveze

Averbešek je zbog iznimno teške situacije u zemlji predložila uvođenje radne obveze. 'Pa ne možemo osunčani i odmorni u jesen odlučivati o velikim stvarima i kresati plaće. Nije vrijeme za godišnji odmor, neka se svjetla u Saboru i Vladi ne gase 24 sata, neka skupe sve pametne i sposobne ljude i neka se počne tražiti rješenje. Mi smo u Sindikatu na to spremni, a ne znam jesu li i oni', rekla je Avberšek. Dodala je kako je potpuno sigurna da Sindikati neće pristati na odluke Sabora i Vlade kojima će im još dodatno ugroziti standard, a umirovoljenike dovesti na rub propasti.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 08.07.2009.

SSSH najavljuje mogućnost prosvjeda na Markovu trgu idućeg tjedna i "izlaska na ulice" najesen

ZAGREB, 8. srpnja 2009. (Hina) - Ako Vlada ne odustane od slanja prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) po hitnoj proceduri u Hrvatski sabor, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizirat će idućeg tjedna prosvjed na Markovu trgu, a ako se preko ljeta ne dogovori sa sindikatima o načinu rješavanja gospodarskih problema SSSH će najesen pozvati građane da "izađu na ulice" i zatraže izvanredne izbore i osnivanje Vlade nacionalnog spasa.

Ako Vlada ustraje na tome da Sabor usvoji za sindikate neprihvatljive izmjene ZOR-a prije ljetne stanke, na dan izglasavanja novog ZOR-a SSSH će doći s 3.000 svojih članova na Markov trg, najavila je predsjednica najveće hrvatske sindikalne središnjice Ana Knežević na današnjoj konferenciji za novinare.

Ispis  Opširnije


Saturday, 04.07.2009.

Sporazum sa sindikatima ne može se otkazati

ZAGREB – Unatoč najavama nekih članova Vlade o suspenziji sporazuma sa sindikatima javnih službi, nakon što je BDP u prvom tromjesječju ove godine realno pao za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, to se ne može tako lako, a ni jednostrano napraviti. Prije svega, prema sporazumu što su ga potpisale javne službe s Vladom, a koji je stupio na snagu nakon što ga je članstvo sindikata prihvatilo referendumom, ove godine nije predviđen nikakav rast plaća zaposlenih koji se financiraju iz proračuna. Sporazum je zaposlenima u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi osigurao da im se u ovoj godini više ne snižava osnovica, nakon što im je u travnju umanjena šest posto. Sporazum što ga je uz prvi ovogodišnji rebalans proračuna Vlada potpisala s državnim službama, i njima jamči da korekcija osnovice u ovoj godini na manje neće biti. Bude li se vlast držala dogovora sa sindikatima, 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama do kraja godine imat će osnovicu plaće u visini 5.108,84 kune bruto.

Ispis  Opširnije


Friday, 03.07.2009.

Na jesen javnim službama manje plaće?

Za većinu sindikalnih predstavnika uopće nema razloga za otvaranje novih pregovora

ZAGREB - Veliki ekonomski pad koji se očekuje i u nastavku godine, po svemu sudeći, otvorit će nove pregovore o plaćama između vlade i sindikata početkom listopada, što otvara i mogućnost smanjenja plaća u javnim službama . Prema posljednjem sporazumu kojeg su postigli u svibnju, nakon mnogo potrošenih živaca,  “ako međugodišnji realni tromjesečni BDP zabilježi  tijekom 2009. godine u prosjeku dva uzastopna tromjesečja pad od pet posto ili više, potpisnici Sporazuma pristupit će reviziji”.

Najcrnji scenarij

Da će uvjeti biti ispunjeni prilično je sigurna većina ekonomista. Nakon pada BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu, procjenjuje se da će potonuće i u iduća dva kvartala biti tek nešto manje, oko pet posto. S obzirom na stanje proračuna, teško je vjerovati da će biti mnogo prostora za pregovore, ali sindikati za sada ne žele vjerovati u najcrnji scenarij.

-Ako u državi bude tarapane, onda će biti za sve. Neka netko izađe pred ovaj narod i kaže da ova zemlja može preživjeti samo tako da plaće svima padaju 15 ili 20 posto, a ne uvijek lupaju po nama - rezolutna je kao i uvijek Spomenka Abveršek koja predstavlja sindikat zdravstva i socijalne skrbi. Kada kaže ‘svi’, ona prije svega misli na državna poduzeća čiji zaposleni uglavnom nisu mnogo trpili zbog krize.

Ispis  Opširnije


Friday, 12.06.2009.

Sindikati javnih službi: 90 posto članstva na referendumu za sporazum o plaćama

ZAGREB, 12. lipnja 2009. (Hina) - Na referendumu šest sindikata javnih službi 90 posto članstva izjasnilo se za sporazum o plaćama koji su sindikalni čelnici parafirali nakon štrajka i maratonskih pregovora s Vladom, izvijestili su sindikalci na današnjoj konferenciji za novinare.

S obzirom da su sporazum i bez referenduma prihvatili Samostalni sindikat zdravstva i Sindikat socijalne skrbi, sporazum koji jamči zaposlenima u javnim službama rast plaća za 77 posto do 2016. godine od danas stupa na snagu.

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)