Vijesti i zbivanja

Friday, 27.02.2009.

Kršenja radničkih prava u bolnici Čakovec

Čakovec, 27. veljače 2009.- U Županijskoj bolnici Čakovec krše se radnička prava-ustvrdila je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, na konferenciji za novinare održanoj u čakovečkom Domu sindikata. Posebice je spomenula  dva odjela- pedijatrijski i onkološki. Osim Spomenke Avberšek, sugovornici novinarima bili su i tajnik Sindikata Dražen Managić, sindikalni povjerenik u Županijskoj bolnici Stjepan Topolnjak i regionalni povjerenik SSSH Franjo Veble.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 25.02.2009.

»Žele li od moje plaće kupiti još metar jahte?«

SINDIKATI SKEPTIČNI PREMA NAJAVLJENOJ MOGUĆNOSTI ZAMRZAVANJA PRIMANJA

Sindikati spremni razgovarati samo kad se donesu cjelovite antirecesijske mjere, u kojima bi državni službenici bili dio rješenja utemeljenog na solidarnosti svih slojeva društva

ZAGREB – »Spremni smo izići pred članstvo samo s prijedlogom antirecesijskih mjera u kojem bi državni službenici bili dio cjelovitog rješenja koje bi se temeljilo na solidarnosti svih slojeva društva«, odgovor je Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika na ponovno aktualiziranje pitanja rezanja plaća u državnim i javnim službama kao jedne od antikriznih mjera. Međutim, sa sindikatima predstavnicima proračunskih korisnika nitko još nije razgovarao, ni službeno ni neslužbeno kako tvrde, o mogućnosti zamrzavanja plaća, a tu ideju odbijaju s istih pozicija s kojih su je odbijali i u prosincu kada se razgovaralo o mogućnosti donošenja proračuna s nultim deficitom.
    – Od Vlade očekujemo da, kad je kriza u pitanju, počne slati jednoznačne i nedvosmislene poruke te javnost izvjestiti o realnim razmjerima krize, a ne tražiti da sindikati za nju odrade nepopularan i neželjen teret političke mobilizacije oko antirecesijskih mjera – stav je službeničkog sindikata.    

Ispis  Opširnije


Wednesday, 25.02.2009.

Večernji list o najavi smanjenja plaća

Ispis 


Wednesday, 18.02.2009.

Sindikalna briga za Topusko

Topusko, Sisak, 17.veljače 2009.-Otkako su radnici  poznatoga lječilišta u Topuskom, koje je već početkom 20. stoljeća bilo u vrhu mondenih kupališnih mjesta,  podijeljeni na zdravstveni i nezdravstveni dio, za sindikat posla ima. Za zaposlene u zdravstvu lječilišta primjenjuje se Kolektivni ugovor za javne službe u čijim su odredbama i obveze poslodavca prema radnicima, dok se oni  zaposleni u TO-TERME  d.o.o. razdvajanjem osjećaju  radnicima drugoga reda. Početkom prosinca njihova je sindikalna podružnica, kao ranije i ona u kojoj su zdravstvenjaci, prešla u Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Ispis  Opširnije


Thursday, 12.02.2009.

Sindikati traže hitan sastanak s premijerom

POSLODAVCI I SINDIKATI U OTVORENOM RATU, VLADA POVUKLA IZ PROCEDURE ZAKON O RADU 

Koliko je poslodavcima stalo do radnika pokazali su kada su, nakon što su dogovorili 90 posto stvari, odustali od svega, rekla je Spomenka Abveršek

ZAGREB – Vlada je u srijedu ujutro povukla iz saborske procedure Zakon o radu (ZOR) kojeg su zastupnici trebali donijeti po hitnom postupku. Time je Vlada na neko vrijeme odgodila eventualni sindikalni bunt u javnosti, ali im i pokvarila jučerašnju konferenciju za novinare jer je održala obećanje o povlačenju ZOR-a iz procedure ukoliko se sindikati i poslodavci ne uspiju dogovoriti oko spornih zakonskih rješenja. Dogovor partnera – sindikata i poslodavaca – definitivno je pao u vodu početkom tjedna kada su poslodavci sindikate izvijestili o stavu Vijeća članova prema kojem je prijedlog ZOR-a »za njih prihvatljiv i konačan te smatraju da u ovom trenutku nema potrebe za daljnje pregovore sa sindikatima«. Pet sindikalnih središnjica, zbog izmicanja HUP-a, traže hitan sastanak s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom kako bi se dogovorio mogući kompromis oko spornih pitanja i zakon raspravio i izglasao u Saboru bez dodatnih napetosti.

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Wednesday, 24.07.2019.

Marić: Za nekoliko dana poznat smjer poreznih izmjena

(HRT, 24. srpnja 2019.) Ministar financija Zdravko Marić je najavio kako će za nekoliko dana biti poznato slijedi li novi val poreznog rasterećenja dohotka te može li se očekivati da će zaposleni imati veći prihod.

Upitan može li se očekivati ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i prijevoz te mogu li radnici već u kolovozu i rujnu očekivati veći prihod, Marić je uoči sjednice Vlade odgovorio je da je proteklih dana razgovarao s poslodavcima i sindikatima te da je taj segment interesno zastupljen kod obje te strane.

Opširnije

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)